Waarom VHS naar DVD

In deze blogreeks ga ik dieper in op één van de meest herkenbare en gebruikte beelddrager van de jaren ‘80 en ‘90: VHS. VHS is een legendarische beelddrager en zorgde voor veel innovaties, waaronder de Videotheek. Staan je herinneringen op VHS, dan is deze reeks interessant om in de gaten te houden. Waar moet je op letten bij deze beelddrager?   De reeks heeft de naam ‘VHS Digitaliseren’ gekregen met een reden: omdat herinneringen kostbaar zijn wil je ze toegankelijk houden. Daarnaast is het één van de populairste diensten van ons bedrijf. Ik neem je mee naar de verschillende aspecten die allemaal komen kijken bij het omzetten van VHS overzetten naar DVD of Hardisk: geschiedenis, aanbieders van diensten en beschikbare apparatuur. Ook het zelf overzetten, en het stellen van de juiste vragen aan dienstverleners worden delen in de reeks. Ik wens je veel leesplezier.  

Geschiedenis van VHS

De geschiedenis van VHS begint eigenlijk al ver voor het product zelf werd ontworpen en op de markt gebracht. Een lange weg van technologische ontwikkelingen zorgde ervoor dat JVC in 1976 de eerste videorecorder op de markt kon brengen. Er waren verschillende voorlopers, maar VHS was de eerste succesvolle standaard voor consumenten op deze markt. VHS, wat staat voor Video Home System, kwam voort uit verschillende doelstellingen:
 • De videospeler moest communiceren met een gewone televisieset.
 • Beeldkwaliteit moest overeenkomen met een gewone televisie-uitzending.
 • De opnamecapaciteit bedroeg minstens 2 uur.
 • Video-tapes zijn inwisselbaar met andere videospelers.
 • Het systeem moest veelzijdig zijn, schaalbaar en uitbreidbaar, waaronder de mogelijkheid om verbinding te maken met een videocamera.
 • Goedkoop, eenvoudig te bedienen en lage onderhoudskosten waren de kenmerken waar spelers en recorders aan moesten voldoen.
 • Spelers moesten in grote volumes geproduceerd kunnen worden, onderdelen uitwisselbaar en makkelijk te onderhouden zijn.
 

Beeldsignalen

Diverse beeldsignalen zagen het licht op VHS. De bekendste hiervan zijn NTSC en PAL, gebruikt in de VS respectievelijk Europa. Het nadeel van deze beeldsignalen was het gebrek aan compatibiliteit. VHS-tapes uit de VS werkten niet op Europese videorecorders en vice versa, en het wordt nog ingewikkelder als je bedenkt dat er eigenlijk meer beeldsignalen zijn: SECAM, MESECAM en PAL-M. Het beeldsignaal wordt op een magnetische tape opgeslagen tijdens het opnemen. Er was ook de mogelijkheid om de video weer te wissen van de tape. De erase head zorgde ervoor dat het magnetisch veld van de tape willekeurig werd, met als resultaat de bekende ruis op het scherm.  

Tot Slot

Tot slot wil ik uitleggen waarom het digitaliseren van videobanden een goed idee is. Magnetische tape, in VHS maar ook bij cassettebandjes, is gevoelig voor slijtage. Deze slijtage ontstaat door ouderdom en gebruik. De technologische ontwikkelingen gaan door, en DVD is nu één van de meest gebruikte beelddragers. DVD heeft een aantal voordelen ten op zichte van VHS:
 • Het is algemeen in gebruik en beschikbaar
 • Het heeft betere beeldkwaliteit
 • Het is kleiner en makkelijker op te bergen
 • Het is snel te verwerken (branden)
Geen idee waar je moet beginnen bij het overzetten van VHS naar DVD? Volgende keer zoom ik in op het landschap van diverse aanbieders en diensten.