[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Er zijn zoveel videoformaten

Het zal ons niks verbazen als er zo een slordige 1000 verschillende videoformaten in omloop zijn, omdat het er zoveel zijn en het voor ons onmogelijk is om ook van alle hobby gemaakte codecs op de hoogte te blijven, houden wij ons uitsluitend bezig met de meest gebruikte codecs. Wil je weten of we jouw videobestand kunnen omzetten, neem dan gerust contact met ons op. Laten we nu maar snel de meest gebruikte videoformaten noemen en bespreken. Zoals je wellicht al weer, de laatste 3 tot 4 karakters geven een indicatie met welke video-container je te maken hebt. Net zoals .doc aangeeft dat je met een word bestand van doen hebt, geeft een .mov extensie aan dat je met een Apple Quicktime bestand te maken hebt.

Hieronder volgens de meest voorkomende video-formaten in alfabetische volgorde:

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition)

Dit high-definition videoformaat is ontwikkeld voor Sony en Panasonic, je kunt weten dat je met dit formaat te maken hebt als de bestandsnaam eindigt met .mts. Dit bestand is absoluut onhandig als het aankomt op online sharing met je vrienden, daar zijn de bestanden veel en veel te groot voor. Maar ondanks dit ongemak wint dit bestandsformaat steeds meer aan terrein, de reden die hieraan ten grondslag ligt is het steeds populairder worden van de HD camera’s. Omdat dit formaat nog relatief nieuw is zijn er nog weinig video-editing programma’s op de markt die ermee om kunnen gaan. Omdat wij met professionele hardware en software werken kunnen wij deze bestanden wel voor je omzetten of op een DVD of Blu-ray schijf plaatsen.

.AVI (Audio Video Interlaced)

Microsoft heeft ooit het bestandsformaat AVI op de markt gebracht, dit gebeurde op het zelfde moment dat digitale video uitkwam. AVI bestanden en dan met name als er geen compressie opzit hebben de eigenschap om ongelofelijk groot te zijn, veel te groot om er nog actief mee te doen op het internet. AVI is zo een typisch formaat waar je mee begint en absoluut niet mee eindigt in je video-project. Een bijkomend probleem van AVI is dat ze niet allemaal universeel zijn, er kan namelijk nog een additionele compressie overheen, de meest populaire en gebruikte compressie is is de Divx compressie.

.FLV (Flash Video Format)

Verreweg het meest gebruikte videoformaat op het internet vandaag de dag. Het bestandsformaat heeft zijn populariteit te danken aan de Adobe Flash Player. 97% van de mensen hebben deze player geïnstalleerd op hun computer en dus ook aktief in hun browser omgeving. Nagenoeg alle video streaming website gebruiken flash om hun videobestanden af te spelen. Bekende partijen die gebruike maken van de .FLV extensie zijn Yahoo, Youtube, Myspace en ga zo maar door. Ook nagenoeg alle nieuws websites maken gebruik van die type videoformaat, het is waar dat je vaak meerdere soorten videobestanden kunt uploaden, maar deze converteren ze tijdens het uploaden over het algemeen allemaal naar FLV. Een andere grote reden om FLV te gebruiken is dat er een goede compressie opzit, de bestanden blijven dus relatief klein en de kwaliteit in tact.

Toch is er langzamerhand een verandering aan het komen, de oorzaak hiervan ligt hem in de persoonlijke oorlog die Steve Jobs heeft gevoerd met het bedrijf Adobe. Apple producten geven namelijk geen ondersteuning aan het FLV formaat en om die reden zie je ook steeds meer bedrijven gebruik maken van MP4 binnen een HTML5 omgeving.

.MPEG (Motion Picture Experts Group)

MPEG was gemaakt door een groep met de naam Motion Picture Experts Group. Deze groep was opgericht in 1988 speciaal voor het maken van allerlei standaarden voor video en audio bestanden. Het is één van de grote partijen, maar absoluut het noemen waard omdat veel van onze bestanden nog initieel als MPEG2 worden omgezet op een windows machine.

MPEG-4 (.MP4)

Een ander veelvoorkomend videoformaat op het internet, klein en van goede kwaliteit. Veel video camera’s maken gebruik van die formaat en het is ook sterk aan te raden in deze tijd. Bedrijven zoals youtube adviseren ook om dit formaat te gebruiken tijdens het uploaden naar hun server. Zoals ook reeds eerder vermeld, gebruiken steeds meer partijen MP4 als het formaat voor afspelen in hun browser omgeving. Dit is absoluut het video-formaat dat wij ook adviseren om te gebruiken als je online je video’s gaat distribueren.

.WMV (Windows Media Video)

Als je dit type bestand ziet weet je dat je te maken hebt met een windows media file. Dit type bestand kan zowel gebruikt worden voor streaming als downloaden op het internet. Microsoft zijn mediaplayer is speciaal gemaakt ter ondersteuning van dit type bestand. WMV is nog aardig klein ook, sterker nog het is één van de kleinste in omloop. Maar dit heeft een keerzijde, persoonlijk vind ik de kwaliteit van WMV bestanden één van de slechtste in omloop, het is al snel korrelig in vergelijking met de andere codecs in omloop. Om dan toch nog maar af te sluiten met een voordeel van dit kleine bestand, als je een email krijgt met daarin een videobestand in de bijlage dan kan je er nagenoeg vanuit gaan dat het een WMV is. Toch wel leuk als je een bestand meteen vanuit een email kunt openen, toch?

.MOV (Apple Quicktime)

.MOV is het bestand dat staat voor Apple quicktime movie, .MOV is super handig voor online sharing, helemaal bij Mac gebruikers is dit bestand niet weg te denken. Veel mensen zijn van mening dat dit type bestand ook de mooiste weergave heeft. Echter door de mooie beelden is het bestand ook extreem groot. Quicktime bestanden kun je echter niet alleen op een Mac afspelen, de makers van de player hebben inmiddels ook hun player gemaakt zodat deze op een PC kan worden geïnstalleerd.