[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Sinds de komst van camcorders hebben miljoenen mensen wereldwijd belangrijke en mooie momenten hiermee gefilmd. Deze kostbare herinneringen werden vervolgens op een videoband geplaatst. Velen van ons hebben het weleens meegemaakt dat een videorecorder een stuk van de tape ging opeten of dat de band vastliep waardoor de tape brak tijdens het afspelen. In eerste instantie kan je hier flink van schrikken het gaat namelijk niet om zomaar beelden maar om jouw persoonlijke herinneringen en je denkt al snel dat al deze beelden nu verdwenen zijn. MAar wij zouden van Video naar DVD niet zijn als we geen instructies zouden schrijven hoe je zelf je videoband kunt repareren. Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel met voldoende kennis en vol vertrouwen aan de slag gaat met het repareren van je VHS-banden, video8 banden, Betamax banden of zelfs de kleine MiniDV banden.

Wij werken dagelijks met dit soort type media en door het grote volume dat wij wegdraaien per dag zitten er ook regelmatig vaneen tussen waarvan de band is gebroken of een behuizing dit niet meer goed is. Met deze handleiding wil ik jullie laten zien wat wij doen en wat je zelf ook kunt doen als je tegen dit probleem aanloopt. Het enige dat je nodig hebt om je videoband te repareren is een kruiskopschroevendraaier, scotch tape, schaar en een vaste hand.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Als eerst openen we de klep van de videoband om te kijken met welk probleem we te maken hebben. Als je te maken hebt met een videoband die is vastgelopen of geknapt dan kan je dit dan al snel zien. In veel gevallen zie je dan namelijk dat de band er niet uitziet, knopen, kruimels en andere beschadigingen.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Een ander veel voorkomend probleem is dat je de tape helemaal niet meer ziet zitten. Dit kan komen dat de band is gesprongen en de videorecorder gewoon is blijven doordraaien. Of als tijdens het terug spoelen de band van zijn rol is geschoten.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Op het moment dat er een definitieve constatering is dat een band is vastgelopen of is gebroken is het zaak om de behuizing van de VHS band open te maken. Dit kan je doen met een standaard formaat kruiskop schroevendraaier. OVer het algemeen hebben de videobanden 5 schroeven, 4 op de hoeken en 1 in het midden.
Draai de videoband om zodra de 5 schroeven zijn verwijdert, dus de voorkant van de band moet naar je toe staan. Schud vervolgens de behuizing zacht heen en weer de behuizing zal nu langzaam uit elkaar gaan. Doe dit wel voorzichtig zodat je geen onderdelen los schudt die je later nog nodig hebt. Het gebeurt weleens dan er aan de zijkant van videobanden stickers zitten. Snijd deze dan door in het midden.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]
Als het goed is gegaan heb je nu het volgende voor je liggen. (zie afbeelding hiernaast) Let nu vooral goed op waar alle interne componenten zitten, dit is handig voor als je tijdens het in elkaar zetten bepaalde onderdelen losschieten. Wat je bijvoorbeeld kunt doet als het de eerste keer is dat je dit doet is een digitale foto maken van de behuizing, wij werken zelf met een diagram dit kan soms enorme uitkomst bieden voor mensen die het niet zo vaak doen.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]
Nu is het zaak om de de vervormde of beschadigde tape te repareren. Haal de tape die beschadigt is van de rol af en knip deze vervolgens licht schuin af. Zodat je alleen nog maar schone goede tape over hebt. Zorg dat aan beide kanten van de spoel ongeveer 6 cm van de tape niet op de spoel gerold zit.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]
Knip nu een stuk scotch tape van de rol af dat net ven wat breder is dan de tape van de video. Je kunt ook gewoon plakband gebruiken maar we raden dit zeer af. Nu is het de kunst op beide uiteinden van de tape weer netjes aan elkaar te krijgen op het stukje scotch tape. Zorg dat je dit goed en nauwkeurig doet. Als je nog moet bijknippen laat dit dan zeker niet na.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]
Nu nog even het overtollige scotch tape wegknippen aan de zijkanten. Hier komt de vaste hand goed van pas waarvan we in het begin hadden gezegd dat je dit nog weleens nodig zou kunnen hebben. Je kunt ervoor kiezen om de tape weg te knippen of je kunt ook een scherp klein mesje hiervoor gebruiken.
Gaat het nog steeds goed? Dan is het nu tijd om na te gaan of de band nog goed door de aandruk rollen loopt. De aandruk rollen zitten aan de bovenkant van de videoband. Als leidraad kan je de onderstaande afbeelding gebruiken. Controleer dit even goed voordat je zometeen de behuizing dicht gaat maken.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]En dan nu de allerlaatste stap, zet de behuizing op dezelfde manier in elkaar als dat je hem uit elkaar hebt gehaald. Het kan in sommige gevallen nodig zijn om de bescherm klep omhoog de houden terwijl je de behuizing weer langzaam in elkaar schud/trilt. Zodra de behuizing weer goed in elkaar zit kunnen de schroeven er ook weer in.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Gefeliciteerd je hebt zelf je gebroken videoband gerepareerd. Je kunt hem nu weer in je videorecorder plaatsen en genieten van je video opnames. Of je stuurt de band naar ons op en wij zetten het over naar een dvd.