[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Hoewel ze er heel anders uitzien de VHS en VHS-C banden zijn ze in feite qua opname tape gelijk aan elkaar. Dit heeft te maken met het feit dat fabrikanten de consument een mogelijkheid wilde geven om de kleine tapes in hun bestaande videorecorder af te spelen. Het enige dat je nodig had was een speciale VHS-C adapter. Deze VHS-C adapter zag eruit als een normale VHS-band maar werkte door middel van een aandruk mechanisme of door een batterij op een dusdanige manier dat je een VHS-C band erin kon plaatsen en de adapter vervolgens gaat simuleren dat hij een normale VHS-band is. Deze band kan je dan vervolgens in iedere willekeurige VHS systeem plaatsen en afspelen. Let op dit geldt dus alleen voor VHS-C banden. Ga nu niet slim doen en bijvoorbeeld proberen een Hi-8 of Video8 band erin te stoppen want dan sloop je de boel echt.

Het grote nadeel van VHS-C is dat deze in vergelijking met andere type medium op dat moment verkrijgbaar een klein productievermogen had. Waar een Hi-8 en Video8 banden omloop waren die 2 uur aan beeldmateriaal konden opnemen kon je op een VHS-C band maximaal 30 minuten aan beeldmateriaal kwijt. Maar dit weerhield mensen er niet van alsnog te kiezen voor VHS-C omdat ze snel en eenvoudig konden worden overgezet naar VHS de opdat moment gangbare norm in een gemiddeld gezin. Dit had weer te maken met het feit dat alle grote entertainment bedrijven al hun films uitbrachten op VHS.

Vandaag de dag kan het lastig zijn om een VHS-C behuizing te vinden en hebben mensen sporadisch nog een VHS-recorder aangesloten op hun TV. Dit is één van de redenen die het lastig maken op zelf je VHS-C banden te digitaliseren. Als je al deze spullen nog wel hebt dat adviseren wij de ADVC-110 van Canopus als converter aan te schaffen. Deze kan je al kopen voor ongeveer Eur. 300,- , wij raden absoluut af om gebruik te maken van USB video converters. Natuurlijk kan je er ook altijd voor kiezen om je banden bij ons langs te brengen of op te sturen dan zetten wij deze over op DVD of als bewerkbaar bestand op HDD zodat je de opnames nog kunt bewerken in je favorieten video editing programma.