[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Een Mini-DV band repareren is één van de lastigere reparaties. Zorg er in ieder geval voor dat je het juiste gereedschap hebt. Feitelijk is het een zelfde reparatie als een VHS band alleen is alles dan veel kleiner. Er kunnen veel verschillende manieren van schade aan de band zijn, maar de meest voorkomende is toch wel een gebroken lint. Daarom zullen we deze behandelen en uitleggen inclusief begeleidende foto’s.

Bezint ere ge begint, dus eerst goed kijken met wat voor soort schade je te maken hebt. Het kan zijn dat je dit in eerste instantie moeilijk kunt zien, met name door het kleine formaat band waar je mee te maken hebt. Om te achterhalen of je te maken hebt met een gebroken lint in de mini-DV band moet je eerst de beschermende top-klep naar beneden halen, vergeet niet eerst de kleine witte handel aan de zijkant naar beneden te klikken, als je geen lint ziet zitten dan heb je 100% zeker gebroken lint schade. In het plaatje hieronder kan je in het rood omcirkeld de witte handel zien. Op het plaatje rechts zie je het beschadigde lint.


Ok nu we weten dat we te maken hebben met een gebroken lint is het tijd om de mini-DV cassette open te maken. Om dit te bereiken heb je een hele kleine kruiskop schroevendraaier nodig, dit noemen ze vaak een horloge gereedschapsset. Er zitten 4 schroeven in de cassette, de lokatie van deze schroeven kun je zien op de foto hierboven.

Nadat je de 4 schroeven hebt verwijdert is het zaak om voorzichtig de twee helften van elkaar los te maken. Voordat je dit doet zorg eerst dat de voorkant naar jou toe gericht is. Beweeg vervolgens voorzichtig de top klep naar jou toe, zodra deze niet meer verder kan is het zaak om heel voorzicht de twee helften los te maken, nogmaals doe dit heel voorzichtig, doe je dit niet dan kan het zomaar zo zijn dan er losse onderdelen in de rondte springen. Zonder de juiste onderdelen is het lastig om een reparatie nog goed uit te voeren, tenzij je een reserve cassette hebt waarvan je de onderdelen kunt gebruiken. Maar laten we er vanuit gaan dat het wel succesvol is verlopen, plaats dan het bovenste deel van de mini-Dv band maar even aan de kant, deze gaan we voorlopig niet meer gebruiken. We concentreren ons voorlopig op het deel met daarin de spoeltjes.


Voor je ligt de mini-DV band in twee delen, je kan nu beginnen om de gebroken lint te repareren, dit doe je met speciale video plaktape, maar als je dit niet hebt kan je ook 3M scotch tape gebruiken als tijdelijke oplossing. Als je voor deze optie kiest, dan moet je wel de mini-DV banden zo snel mogelijk digitaliseren. De reden waarom wij dit adviseren is dat de scotch tape chemicaliën bevat die de lint aantasten. Zorg dat je aan beide kanten voldoende lint hebt om goed te kunnen plakken, doe dit door de spoeltjes uit de mini-dv tape te halen, of door de spoelstop in het midden van de cassette naar beneden te drukken en langzaam aan het lint te trekken.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Zodra je werkbaar lint hebt aan beide kanten knip dan een stuk tape van de rol af, plaats deze vervolgens onder het eerste stuk link en plak het lint recht op het stuk tape. plak hierna het andere stuk lint recht tegen het eerste stuk lint. Het kan zijn dat je een paar pogingen nodig hebt om te zorgen dat het lint netjes tegenover het andere lint geplakt wordt, maar oefening baart kunst. Knip vervolgens al het overbodige tape weg aan de zijkanten met een scherpe schaar.

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Als je de spoelen uit de cassette hebt gehaald plaats deze dan terug, en draai de spoelen aan zodat ze weer goed en strak in de cassette komen te liggen.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]Als laatste stap in het proces moet je de band weer net zo in elkaar zetten zoals je deze uit elkaar hebt gehaald alleen dan in omgekeerde volgorde, dus eerst de twee helften van de mini-dv band weer op elkaar plaatsen, vervolgens de schroeven er weer in draaien en als er geen veertjes of andere onderdelen verloren zijn gegaan tijdens het proces kan je de band weer afspelen.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je liever niet speelt met je kostbare herinneringen, in dat geval kun je gerust even contact met ons opnemen. Wij repareren dagelijks diverse banden, waaronder ook deze mini-DV tapes.