[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Als het aankomt op video editing heb je verschillende mogelijkheden op je werkstations. Deze werkstations hebben over het algemeen zo hun eigen voor en nadelen afhankelijk van welke systeem je van plan bent te gebruiken voor je video edit project. Over het algemeen werk je danwel op een desktop pc en anders op een laptop computer. Echter, de laatste tijd is er ook steeds meer beweging op de markt van tablets en mobiele platforms m.b.t. de ondersteuning van het editen van je video’s. Deze software/apps staan echter allemaal nog in de kinderschoenen en zijn er absoluut nog niet aan toe om lange films mee te produceren. Maar wellicht dat hier in de toekomst verandering in komt.

Video editing op een laptop computer

Laptop computers hebben zo hun eigen voor en nadelen ten opzichte van een robuuste desktop computer. De primaire reden waarom mensen een laptop prefereren boven een desktop is de behoefte om mobiel te kunnen werken. Een laptop kan je snel en makkelijk oppakken, opbergen ergens mee naartoe nemen en vervolgens weer verder werken waar je was gebleven. Daarnaast is de aanwezigheid van een accu handig dat je ook door kunt werken waar je geen directe stroom voorziening tot je beschikking hebt. Echter tegenover deze voordelen van het mobiel werken staat ook een hele lijst met nadelen waar je echt rekening mee dient te houden alvorens te beslissen je editing op een laptop te gaan doen.

Een nadeel om in overweging te nemen is de prijs van een laptop. Over het algemeen is een desktop computer met vergelijkbare specificaties een stuk goedkoper. De heeft te maken met alle kleinere elektronica die gebruikt moet worden voor het in elkaar sleutelen van de computer. Dus ook al zijn de prijzen de afgelopen jaren reeds aanzienlijk gedaald, het is nog steeds heel erg lastig een laptop te vinden voor een zelfde prijs als een vergelijkbare desktop PC.

Door het mobiele karakter van een laptop is het lastig om onderdelen en upgrades te doen aan componenten van de computer. Dit issue kan opspelen als je bijvoorbeeld een andere videokaart of processor erin wilt hebben voor het wat zwaardere editing werk, daarnaast worden laptop computers over het algemeen geleverd met een enkele harddrive en dit kan vervelens worden als je werkt met HD of RAW video materiaal, deze nemen namelijk ongelofelijk veel ruimte in beslag. Dan kan je vervolgens wel een externe HDD aanschaffen, maar dit zal alleen een toegevoegde waarde hebben als deze e-SATA of USB 3.0 mogelijkheden heeft, als dit niet het geval is ben je veel meer tijd kwijt bij het overzetten van data van de computer naar de externe HDD.

Video editing op een desktop computer

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Een desktop computer heeft eigenlijk alleen maar voordelen als het aankomt op het bewerken van je video bestanden. Een desktop computer heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere harddrives te plaatsen in het systeem. SD (standaard definition) video in AVI neemt bijvoorbeeld 13Gb aan ruimte in beslag per uur aan videomateriaal. Zoals je wellicht al in de gaten hebt kan het dan aardig oplopen als je een dag bezig bent om al je analoge videobanden over te zetten naar de computer. Om die reden is het uitermate handig een extra HDD in het systeem te hebben. Ga je werken met HD video dan heb je zelfs nog meer ruimte nodig.

Een volgens bijkomend voordeel van een desktop computer is de mogelijkheid om snel en eenvoudig onderdelen te vervangen, neem bijvoorbeeld een procesoor, RAM, moederbord of je grafische kaart. Het vervangen van één van deze componenten kan je computers zijn prestaties enorm verbeteren, en bij het werken met videobestanden wil je dat REALTIME ook echt REALTIME is.

Over het algemeen is het ook eenvoudiger om bij een desktop systeem alles zo neer te zetten dat je overal goed bij kunt, denk hierbij aan de afstand van je muis en toetsenbord, maar ook je eigen bureaustoel, alles staat op maat en je kunt om die reden ook alles snel vinden, om helemaal lekker te kunnen werken adviseren wij een extra monitor te plaatsen, dan kan je het editing van de video op het ene scherm doen, terwijl je het afspelen op het andere scherm doet. Maar wat je ook kiest, wij van vanvideonaardvd.com wensen je veel succes.