Als je ergens nog een uitgebreide collectie van foto’s op je computer, harde schijf of dvd’s hebt, kan het een bijna onoverkomelijke taak zijn om ​​een bepaalde foto te vinden, vooral als ze ongeorganiseerd zijn en er allemaal dubbele foto’s tussen zitten. Na de foto’s te hebben gescand denken mensen vaak, wat nu?

De eerste stap is om te beslissen wat je doelen zijn. Wil je ze ordenen op datum, per persoon of per evenement? Of misschien een combinatie, zoals “Kerstmis 1993” of “Rond Trip 2001”. Je moet ook beslissen hoe toegankelijk je de fotocollectie wilt hebben. Wil je dat ze online kunnen worden bekeken? Zichtbaar op de televisie?

De eerste stap naar ultieme organisatie en de indexering van digitale foto’s is om ervoor te zorgen dat je ze allemaal op een centrale locatie bewaard. Het is het beste om een ​​schone harde schijf of zelfs een nieuwe/aparte computer te gebruiken om al je foto’s in op te slaan. Zorg ervoor dat je de foto’s van alle SD-kaarten, harde schijven, dvd’s, computers, sociale netwerken accounts en digitale camera’s bij elkaar verzameld die rondslingeren. Zodra ze allemaal op die ene machine of harde schijf staan is het een stuk eenvoudiger om die ene foto te vinden.

Zodra ze allemaal op een plaats liggen kan het proces van sorteren en indexeren beginnen.

Om te beginnen met het indexeren van je verzameling afbeeldingen, raden we een gerespecteerde foto organizer aan zoals Google’s Picasa of Apple’s iPhoto. Deze programma’s hebben map-hulpprogramma’s en je kunt erin groeperen waardoor je je collectie beter kunt beheren. Dit is veel makkelijker dan wanneer ze in een of meerdere mappen opgeslagen zijn. De programma’s bieden ook auto-sortering. Neem bijvoorbeeld Picasa.
Picasa biedt de mogelijkheid om te sorteren op gezichtsherkenning met slechts een paar toetsaanslagen, dit met uiterste nauwkeurigheid. Geweldig voor het vinden van foto’s van een bepaalde persoon. Deze sorteer functies werken ook goed voor gescande foto’s of andere foto’s met weinig tot geen gegevens.

Sorteren door middel van gezichtsherkenning is genoeg voor sommige mensen, maar als jij ze volledig georganiseerd wilt hebben dan moet je wat extra tijd besteden aan het maken van mappen en aan het rubriceren van de foto’s in de juiste mappen.

Picasa bevat ook de functie “Toon duplicaten”. Hiermee kun je zien welke foto’s je dubbel hebt en ze vervolgens verwijderen, want hoogstwaarschijnlijk haal je duplicaten binnen, helemaal als je foto’s van meerdere bronnen bij elkaar hebt gehaald.

Toegegeven, afhankelijk van hoe secuur je jouw foto’s gesorteerd wilt hebben, zal het serieuze toewijding vergen om ze allemaal op de juiste plaats te zetten, maar met de handige automatische sorteer functies hoeft het niet meer eindeloos te duren en besteed je veel minder tijd aan het doorzoeken van jouw foto’s.