[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Er zijn helaas geen adapters op de markt waarin je video8, hi-8 en digital8 banden kunt plaatsen om deze vervolgens in een videorecorder af te spelen. Als je jouw oude video8 banden toch nog wil afspelen heb je een video8 camera nodig met de juiste audio en video kabels. Voor een overzicht van alle camera’s en welke banden deze kunnen afspelen klik je hier.

Video8 en Hi-8 banden zijn een tijdlang het bandje geweest om privé opnames mee te doen. De banden waren veel kleiner dan de VHS-banden en er kon nagenoeg net zoveel opgenomen worden. Toen het systeem uitkwam deden mensen massaal hun videorecorders weg, de reden hiervoor was, als je de camera aansloot op de TV je deze ook als recorder kon gebruiken. Dit naast het feit dat de handzame camera ideaal was om mee te nemen op vakantie. JVC kwam echter met een concurrerend product op de markt, de VHS-C, maar ook al was dit systeem compact, er kon veel minder op de banden opgenomen worden. Een groot voordeel is dat je de VHS-C banden wel in een adapter kunt plaatsen om deze vervolgens in een normale VHS-recorder af te spelen.

Ok dat was toen en we leven nu inmiddels zo een 15 jaar later, de meeste camera’s hebben de tand des tijds niet doorstaan en zijn inmiddels verloren gegaan of er zit een defect in. De recorders, eten de banden op, ze breken het lint, nemen niet meer op, of geven geen audio signaal meer door. Mocht hier ook sprake van zijn bij jou, dan zit je nu dus met een collectie video materiaal met daarop hoogstwaarschijnlijk kostbare herinneringen die langzamerhand aan kwaliteit in leveren.

Helaas kunnen de banden ook niet afgespeeld worden in een videorecorder vanwege compatibiliteit problemen, die we reeds eerder genoemd hebben. De bandbreedte verschilt en ook de opname snelheid is totaal anders. Simpel gezegd, een videorecorder kan geen video8, hi8 en digital8 banden afspelen. Er bestaat geen adapter of moederband die het mogelijk maakt om deze kleinere tapes af te spelen in een VHS of Betamax systeem.

Dan blijven er dus nog 2 manieren over om jouw banden te bekijken, de eerste mogelijkheid is om een oude hi-8 camera te kopen op bijvoorbeeld marktplaats.nl of ebay.nl in de hoop dat deze het nog doet. De tweede mogelijkheid en wat ons betreft de beste is om even contact met ons op te nemen en zo snel mogelijk je kostbare herinneringen te digitaliseren naar DVD of harddisk (HDD).