[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Dit artikel is speciaal voor iedereen die zich afvragen waarom ze ├╝berhaupt hun herinneringen zouden gaan digitaliseren. Wat zijn de voordelen! Daarom volgt nu de top 10 countdown aan redenen, te beginnen met de minst belangrijk reden en eindigend met de in onze ogen belangrijkste reden.

10. Gemak
Met de vooruitgang van technologie is het steeds goedkoper geworden voor een consument om zijn oude videobanden over te zetten naar een DVD, dia’s en foto’s te digitaliseren of Super8 film in te scannen. Vervolgens kan je het plaatsen op een harddisk op je computer en deze vervolgens bewerken en knippen en dit zonder verlies van de beeld,- of audio kwaliteit van het origineel. Of denkt eens aan het toevoegen van hoofdstuk markering op een dvd, interactieve dvd menu’s met bijvoorbeeld een foto van het verjaardagsfeest toen je kind 2 jaar werd. Dit maakt het al een stuk eenvoudiger om op de juiste positie te komen van beelden zonder eerst op gevoel vooruit en terug te moeten spoelen.

9. Productie en bewerken
Mede door de vooruitgang naar dit digitale tijdperk is het nu mogelijk om vanuit je luie stoel comfortabel thuis je media te bewerken en te produceren zonder hiervoor al teveel kennis te hoeven hebben van foto en beeldmeteriaal. Denk maar eens aan programma’s zoals MovieMaker of Imovie. Zodra je media is gedigitaliseerd kun je een digitaal fotoboek maken, je foto op een canvas plaatsen of een nieuw plakboek samenstellen. Of oude bedrijfsfoto’s gebruiken in een nieuwe reclame uiting. Je hoeft niet meer schandalige productie kosten te betalen om een leuke video te maken.

8. Vieren van iets speciaals
Is er binnenkort een jubileum of een zeldzame familie gebeurtenis dan is het natuurlijk onwijs leuk om deze dag op te kleuren met oude filmbeelden en oud foto materiaal en dan is het niet echt handig om een fotoboek van hand naar hand te laten gaan. Een beter optie is om de film en foto’s op een dvd of computer te plaatsen en deze aan de sluiten op een projector of tv zodat iedereen er naar kan kijken. Je kunt er zelfs een aangepaste diavoorstelling van maken met muziek eronder en leuke fade effecten.

7. Minder opslag ruimte
Hoe nieuwer het type media hoe kleiner deze ook vaak worden in de geschiedenis. Stel je maar eens voor hoeveel ruimte het zou besparen als je 1000 dia’s in 20 bakken van 50 dia per stuk zou digitaliseren om vervolgens te plaatsen op een dvd. Of hoeveel ruimte het zou besparen om een hele rij videobanden die nu nog in de kast staan over te zetten op een dvd of om nog meer ruimte te besparen al het beeldmateriaal plaatst op een harddisk. Eindelijk weer wat ruimte in de kast om iets in te plaatsen wat er niet zo lelijk uitziet als een rij videobanden met handgeschreven titels op de rug.

6. Gezelligheid
Je oude film en foto materiaal terugkijken is toch altijd weer een leuke gebeurtenis. Bijvoorbeeld een regenachtige dag met de familie op de bank of tijdens de vakantie naar oude vakantiebeelden kijken of je trouwdag opnieuw beleven. Voelt het dan echt nog als de dag van gisteren dat je daar stond ten overstaande van iedereen? Het mooiste van het digitaliseren is dat je weer zoveel kunt doen met je oude herinneringen.

5. Opnieuw contact met oude vrienden
Opeens zie je weer de beelden van een vakantie van 20 jaar terug door Amerika heen met vrienden die je nu al jaren niet meer hebt gezien. Dit kan te maken hebben met een verhuizing of gewoon door je drukke gezinsleven. Maar nu je de beelden weer ziet is het toch ook wel weer leuk om even in contact te komen met deze mensen en hun een een kopie aan te bieden van de dvd, want ook hun zullen zeer goede herinneringen hebben aan deze vakantie. Een ander voordeel van internet is dat je mensen weer snel en eenvoudig kunt opsporen.

4. Tijd met de familie
Iedereen heeft een drukke agenda met bijvoorbeeld werk, school, sporten of kerk activiteiten en vaak gaat dit ten kosten van het samenzijn met je familie of gezin. Zodra je oude media weer in een nieuw jasje zit zul je ook sneller en makkelijker gaan delen met je familie en vrienden. Iedereen heeft wel een computer of dvd-speler en het is een leuk en goed excuus om elkaar weer op te zoeken en samen tijd met elkaar te besteden.

3. Technologie is altijd onderweg
De technieken veranderen voortdurend in vaak kleinere en betere dingen. Een kast vol met oude videobanden kunnen nu snel en eenvoudige op een schijf geplaatst worden niet veel groter dan je vinger. Of een kast vol met foto’s in fotoboeken nemen nu niet meer ruimte in beslag dan een dvd. Een ander nadeel van het hebben van je herinneringen op een oud medium is dat het niet zo eenvoudig is om deze even snel te bekijken. Je oude Super8 projector en scherm van zolder halen is net even wat meer werk dan een dvd in een dvd-speler plaatsen. Dan is het tevens nog maar de vraag of je oude apparaten nog werken naarmate de tijd verstrijkt.

2. Afbraak en achteruitgang
Je dacht natuurlijk dat je herinneringen op videoband veilig waren opgeslagen en dat je het naar 30 a 40 jaar nog steeds kon bekijken? Echter niets is minder waar, VHS-banden hadden namelijk een magnetische band waarop de beelden werden opgeslagen en deze vergaan naar verloop van tijd in tegenstelling tot bijvoorbeeld Super8 film. Dus als je videobanden hebt uit de jaren 80 en 90 dan zou ik echt niet langer wachten om deze over te zetten naar dvd of harddisk. Als het op DVD staat of op harddisk weet je in ieder geval zeker dat de beeldkwaliteit niet meer achteruit zal gaan omdat het dan digitaal is. Wij hebben regelmatig mensen moeten teleurstellen dat de film van de geboorte van hun eerste kind niet meer in goede staat was en dat zijn nooit leuke berichten om te geven.

1. Archiveren en Conservering
Het archiveren van al uw familie vind je waarschijnlijk belangrijk voor je kinderen en kleinkinderen, ze moeten toch weten waar ze vandaan komen. Om die reden is het belangrijk om te weten dat bepaalde type media niet gemaakt zijn om 10-tallen jaren mee te gaan. Daar komt bij dat de bewaaromstandigheid ook zeer belangrijk is. De meeste consumenten dvd’d gaan 5-10 jaar mee maar er zijn ook een paar A-merken die wel makkelijk 50-60 jaar meegaan en als je het dan ook nog eens bewaard op een harddisk dan zit je helemaal goed. Of het nu gaat om kostbare videobeelden of audio-opnames wacht niet te lang om deze te archiveren en te conserveren. Er is namelijk geen tape veilig, je kunt het verliezen door een ramp bijvoorbeeld brand, of je kunt het wissen of er is simpelweg geen apparatuur meer om het af te spelen.