[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left]

PAL en NTSC – de verschillen

Stel je hebt familie in het buitenland, of misschien heb je ooit een videoband cadeau gekregen uit Amerika of AziĆ«. Dan kan het zomaar zo zijn dat deze band niet afspeelt in je videosysteem. Of je koopt een camera tijdens je vakantie in het buitenland. Om er vervolgens achter te komen dat het aangekochte product niet compatible is met de standaarden die in Europa gebruikt worden. Dit wordt veroorzaakt doordat er in verschillende regio’s verschillende normen zijn.

Normen

Een norm is een formele specificatie, ook wel standaard genoemd.
In Europa en Australiƫ en sommige Aziatische landen wordt gebruik gemaakt van de PAL-norm (Phase Alternating Line). In Amerika maken ze gebruik van de NTSC-norm (National Television Standards Committee).
Wat gebeurd er als je een NTSC band in een PAL apparaat stopt? Zwarte en witte balken en een vaag beeld met vreemde en rare geluiden. In eerste instantie zou je denken dat de videoband is beschadigd, maar dit is niet het geval.

Vakantie

Als je weleens in een niet Europees land op vakantie of zakenreis bent geweest, dan kan je je misschien nog wel herinneren dat de apparatuur er daar net even wat anders uitzag.
Een groot verschil is bijvoorbeeld de Amerikaanse apparatuur, die werkt met een 60Hz-voeding. De gebruikte beeldsnelheid (frames per seconde) van NTSC is 30 frames per seconde en 30 afwisselende lijnen. De PAL-norm daarentegen werkt op een voeding van 50Hz, en geeft het beeld weer met een snelheid van 25 frames per seconde en met 25 afwisselende lijnen.

Lastig of grappig?

Het verschil in beeldsnelheid is de reden dat het omzetten van NTSC naar PAL en vice versa best wel lastig is.
De uitkomst van dit proces levert soms een niet bedoelt grappig resultaat op.

Wanneer je PAL omzet naar NTSC moeten 5 frames per seconden worden toegevoegd om te compenseren voor de 5 frames die ontbreken.
Als dit kunstmatig worden aangevuld krijg je een schokkerig videobeeld en bemerk je een licht toelopende snelheid van het beeld.

Als je NTSC omzet naar PAL vindt het omgekeerde plaats: je moet dan namelijk 5 frames per seconde verwijderen uit de opname, hierdoor krijg je een onnatuurlijk langzaam lopend beeld tijdens het afspelen.

Beeldlijnen

Het laatste verschil dat ik graag wil noemen tussen PAL en NTSC is de resolutie die wordt gebruikt. PAl speelt af met 625 beeldlijnen en NTSC gebruikt er 525. Met meer beeldlijnen krijg je meer video-informatie op het scherm. PAL heeft dus een betere beeldkwaliteit ten opzichte van NTSC. Wanneer een NTSC videoband is omgezet naar PAL, zie je vaak zwarte balken om het gebrek aan beeldlijnen te compenseren.

Ik hoop dat dit bericht je wat meer inzicht heeft gegeven over de verschillende normen PAL en NTSC.