Oude films veilig bewaren – Je herinneringen in de beste conditie

Opslag is belangrijk als je kwetsbare materialen voor langere tijd wilt opbergen.
Oude films veilig bewaren is een onderwerp dat aandacht verdient als je nog lang van je kostbare herinneringen wilt genieten.

Eén van de eerste tips die we geven is om niet te lang te wachten met het digitaliseren van je oude herinneringen op welk medium dan ook.
Super 8, Normaal 8, VHS of cassetteband; alle opslagmethoden zijn gevoelig voor ouderdom, slijtage of verwering. Dit komt de kwaliteit niet ten goede.

Oude films veilig bewaren – hoe het niet moet

Laten we beginnen met vertellen hoe het niet moet, dan kan je zelf beoordelen of je echt iets moet veranderen aan de opslag van kostbaar materiaal:

  • Gebruik geen plastic zakken. Film moet kunnen ademen, dus is zuurstof nodig. Gebrek aan zuurstof zal de ontledingssnelheid van de film verhogen.
  • Berg je films niet op in direct zonlicht of op zolder. Te hoge temperaturen zorgen voor ontbinding van de film.
  • Bewaar je film niet in de directe buurt van chemicaliën. Deze dampen of direct contact zijn zeer schadelijk voor de film.
  • Plak geen stickers en labels op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Labels op VHS en Mini-DV cassettes die je vlak bij de klep plakt zorgen ervoor dat deze niet goed open kan. Plak ze aan de zijkant die niet opent of tussen de spoelen in.

Nu je weet wat je niet moet doen, is het tijd om je herinneringen in de beste conditie te gaan opbergen.

Oude films veilig bewaren – je herinneringen in de beste conditie

Je oude films veilig bewaren is geen rocket-science. Houdt je herinneringen in de beste conditie met deze eenvoudige tips:

  • Bewaar je films in een omgeving met gelijke temperatuur en luchtvochtigheid. Dit betekend dat de temperatuur rond de 20° Celsius (kamertemperatuur), en de luchtvochtigheid rond de 20-30% dienen te zijn. Film die op deze manier wordt opgeslagen kan wel 50 jaar goed blijven.
  • Bewaar je film en gedigitaliseerde bestanden op twee aparte locaties. Brand, wateroverlast of andere vervelende voorgevallen kunnen je herinneringen in één keer vernietigen. Maak een back-up van de dvd’s die je ontvangt na digitaliseren, en zoek een locatie waar je herinneringen veilig liggen opgeslagen.
  • Label je verzameling, zodat je specifieke filmbestanden makkelijk kan terugvinden. Als je ze daarnaast nummert in een volgorde, kan je eenvoudig zien of je verzameling compleet is.
  • Bewaar je films horizontaal op de spoel, in een filmbus.
  • Gebruik corrosie-bestendig blik, en stapel deze niet te hoog op elkaar.

Heb jij zelf nog tips? Laat het ons weten. Zo worden nog meer kostbare herinneringen in de beste conditie opgeslagen.