[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Wij zetten vhs, hi-8, video8, mini-dv, betamax, u-matic en video2000 banden standaard om naar DVD of naar een bronbestand als AVI of MPEG2. Dit zijn echter bestanden die niet ondersteund worden op de iPad, om je films te kunnen bekijken op een iPad moet er nog het één en ander gebeuren. Wij zullen hieronder een uitleg geven hoe je zelf bestanden om kunt zetten naar een iPad compatible formaat. Het uitgangspunt is het gebruik van zoveel mogelijk gratis programma’s, tenzij het echt niet anders mogelijk is.

Deze handleiding is geschreven op basis van de weergave op een Apple computer, het kan daarom op een PC net even wat anders zijn, maar heel veel kan het niet verschillen.

1. Download en installeer MPEG Streamclip
MPEG Streamclip is gratis en onze ervaringen ermee zijn meer dan positief. Omdat het gratis is betekent absoluut niet dat het onder doet voor de commerciële programma’s die in omloop zijn voor het converteren van het ene formaat naar het ander. MPEG Streamclip doet wat het zegt, je kan in het programma converteren van het ene formaat naar het andere. In dit artikel houden we ons echter uitsluitend bij het converteren naar een iPad compatible bestand. Maar MPEG Streamclip kan veel meer dan dat alleen. Een ander groot voordeel van MPEG Streamclip is dat ze zowel een PC als Mac versie hebben, die nagenoeg het zelfde werken. Door op onderstaande link te klikken ga je naar de website van MPEG Streamclip, daar kun je het programma downloaden om vervolgens te installeren op je PC of Mac.

Ga nu naar de website

2. Instellingen voor conversie naar MPEG4 (iPad)

Inmiddels heb je MPEG Streamclip met succes gedownload en geïnstalleerd. Start het programma nu op, als het goed is zie je nu een grijs vlak met in het midden een dobbelsteen, met daarin de waarde 5, een verwijzing naar de naam van de makers van het programma squared5.

Ga nu linksboven naar het menu-tab File en klik hierop, als deze uitklapt zijn hier twee belangrijke opties die je mogelijk gaat gebruiken. De eerste is Open Files, die moet je aanklikken in het geval dat je een AVI of MPEG2 bestand wil gaan omzetten. De andere optie is Open DVD, deze optie dien je te gebruiken als je van een DVD-formaat naar een ander formaat wilt gaan. Laten we er in deze handleiding vanuit gaan dat je een AVI bestand hebt dit je wil omzetten naar een bestand die af te spelen is op een iPad, klik daarom op Open File. Vervolgens moet je op je computer het bestand zoeken dat je wilt converteren. Open dit bestand zodra je hem hebt gevonden. Afhankelijk van de grote van het bestand kan het even duren alvorens het bestand is ingeladen in MPEG Streamclip.

Het bestand is nu ingeladen in MPEG Streamclip en je kunt deze als het goed is nu ook bekijken in de Play-Window. Echter gebruiken we dit programma niet als mediaplayer, maar als converteer programma. Ga daarom wederom naar het menu-tab File, Daar zijn nu extra opties bijgekomen om te gebruiken, waaronder de optie exporteren naar MPEG-4, dit is de optie die je aan moet klikken. Een nieuw venster opent zich, in dit venster moeten alle instellingen gedaan worden om te zorgen dat het bestand 100% iPad compatible is. We werken de instellingen van boven naar beneden af. Naast de compression instellingen zie je een knop met daarin geschreven iTunes , klik daarop. Wederom opent zich een nieuw venster met daarin allemaal opties, selecteer hierin de optie Apple TV 1280 x 720 (HD) en klik vervolgens op OK. Schuif vervolgens de quality slider naar 100% voor om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Daaronder heb je de mogelijkheid om de Data Rate limiet in te stellen, wij adviseren om deze op 2Mbps te zetten om de uiteindelijke bestandsgrootte te beperken, het mag vanzelfsprekend ook hoger, maar nooit groter dan 5Mbps. Onder Limit Data Rate is de optie om je geluidsinstellingen te doen, laat de eerste 2 opties zoals ze zijn, maar pas de derde optie die standaard als Auto staat aan naar 48kHz, de vierde optie moet je aanpassen naar 160kbps en nooit hoger dan dit. Selecteer bij Frame Size 1280 x 720 (HDTV 720i) en omdat we niet te maken hebben met interlaced video kan je deze optie uitzetten. Het enige dat nu nog gedaan moet worden is klikken op de knop Make MP4. De computer zal nu jouw bestand omzetten naar een iPad compatible formaat in de door jou opgegeven folder. Houd er rekening mee dat dit een relatief zwaar proces is voor je computer en voer geen andere zware taken tussendoor uit.

3. Open en synchroniseren in iTunes
Open nu je iTunes, en klik in het linkermenu onder LIBRARY op Movies. Nadat je dit hebt gedaan ga je naar het menu-tab File en kies je voor de optie Add to library… Zoek op je computer het bestand dat zojuist is gemaakt met MPEG Streamclip en open deze in iTunes, er zal nu een bestand zichtbaar worden in iTunes. Sluit vervolgens je iPad aan op de computer als je dit nog niet had gedaan. Ga binnen iTunes naar je iPad en vervolgens naar de optie movies, zorg dat daar je nieuw geïmporteerde film wordt geselecteerd en klik vervolgens op Apply. Je film wordt nu op de iPad geplaatst.

4. Additionele software Mac
Dit geldt alleen voor Mac gebruikers, het kan zijn dat je een melding krijgt dat je geen MPEG-playback ondersteuning op je computer hebt en dat MPEG Streamclip daarom niet het bestand kan converteren. Als dit het geval is moet je in de Macstore een pluggen kopen, downloaden en installeren. Deze kun je vinden door op onderstaande link te klikken.

MPEG afspeel component kopen