Zelf Mini-DV overzetten

Één van de beste banden om mee op te nemen in een hoge kwaliteit is Mini-dv. De camera’s zijn compact en de banden zelfs nog kleiner. Dus mobiel en handig om mee te nemen zonder het gevoel te hebben dat je een zware last draagt.
Met name de veelzijdigheid van Mini-DV en de diverse mogelijkheden om deze aan de sluiten op jouw computer, Firewire of USB, zorgen ervoor dat veel mensen wegliepen met de Mini-DV camera.

Zelf je Mini-DV overzetten naar de pc is eenvoudig met deze blog.

Voorbereiding

Om Mini-DV banden over te zetten naar een computer heb je een camera of cassettedeck nodig die geschikt is om deze banden af te spelen.
Je kunt de Mini-DV banden dus niet afspelen op je videorecorder of op een computer zonder deze eerst te digitaliseren.
De meest eenvoudige manier om te banden te digitaliseren is om gebruik te maken van dezelfde camera die je hebt gebruik om de beelden in eerste instantie mee op te nemen.
Als je deze niet meer in je bezit hebt dan dien je een nieuwe aan te schaffen of wellicht heeft iemand in jouw omgeving een Mini-Dv camera die je mag lenen.
Je hebt ook Mini-DV afspeel apparaten maar die zijn over het algemeen zeer duur in de aanschaf. Heb je de camera nog in je bezit dan volgen hier de instructies voor het overzetten van deze banden met behoud van beeld kwaliteit.

Instructies

Hier volgen de instructies voor het aansluiten van een Mini-DV camera op een computer en het digitaliseren van de beelden op de banden.
Houd wel in gedachte dat nieuwe camera’s waarschijnlijk gebruik maken van actuelere software of kaarten waardoor het proces hiervoor iets eenvoudiger is geworden.
Raadpleeg voor het digitaliseren eerst de handleiding van de camera. Hierin staan alle opties die de camera heeft en wellicht een uitgebreidere uitleg voor het digitaliseren van jouw banden. Verder staan in de instructie afbeeldingen van voorwerpen die je nodig hebt om te digitaliseren, raadpleeg Google om te zien waar je deze aan kunt schaffen.

1. Zorg ervoor dat jouw computer een firewire poort ingang heeft, dit zorgt voor een snelle data overdracht en dit is absoluut een must bij het overzetten van Mini-DV banden naar jouw computer.

2. Verder dien je een Fire-wire kabel te hebben, hoogstwaarschijnlijk zat deze in de doos tijdens de aanschaf van jouw camera, heb je deze niet meer? Geen probleem, er zijn genoeg websites die deze kabels relatief goedkoop aanbieden.

3. Als je Mini-DV camera geen Firewire uitgang heeft dan is de kans groot dat hij gebruik maakt van RCA, ook deze kun je aansluiten op de Canopus ADVC110, zorg er wel voor dat je de juiste hebt, raadpleeg hiervoor wederom je handleiding.

4. Canopus ADVC110 – met deze videoconverter kan je alle kanten op, je kunt de Mini-DV camera er op aansluiten en dan vanuit de ADVC110 naar jouw computer gaan. Maar je kunt ook een RCA kabel erop aansluiten en vervolgens met een Firewire kabel naar je computer. Een ander bijkomend voordeel is dat de ADVC110 de garantie geeft dat beeld en geluid altijd gelijk blijven lopen.

5. Video editing/opname software – Wij gebruiken zelf Edius 6, maar zijn ook uiterst te spreken over Sony Vegas. Heb je wat minder budget dan kan je gebruik maken van Windows Live Moviemaker of als je met een Apple computer werkt dan kun je gebruik maken van iMovie of FinalCut.

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om jouw banden op de computer te krijgen, afhankelijk van het type en model van de camera. De methode die ik hier zal behandelen is de Canopus manier.

1. De eerste stap is het vinden van hardware die een analoog naar digitale video conversie doet, bijvoorbeeld de Canopus ADVC110. Dit apparaat pakt het videosignaal op van jouw camera en zet deze vervolgens door naar de computer. Zodra de Canopus is aangesloten op de computer via een Firewire kabel ben je klaar om de signalen op te nemen. Kijk nog één keer goed of je camera is aangesloten op de Canopus en er vanuit de Canopus een Firewire kabel loopt naar de computer.

2. Als dit allemaal is gedaan, open jouw favoriete video opname software, selecteer hierin een map op jouw computer waar de beelden moeten worden opgeslagen tijdens het opnemen. Op deze manier weet je achteraf exact waar je het geconverteerde bestand kunt vinden.

3. Als je tijdens het opnemen nog andere taken op jouw computer wilt doen dan is het belangrijk om de opname taak met prioriteit hoog te markeren. Het markeren van prioriteit kan je doen door Ctrl + Alt + Delete te drukken, er verschijnt dan een lijst en hierin kun je aangeven dat de opname software met prioriteit hoog “High” dient te gebeuren. Pak vervolgens de Mini-DV tape die je over wilt zetten naar digitaal en plaats deze in de camera, vergeet niet de band eerst terug te spoelen. Voordat je gaat spoelen of spelen, kijk ook eerst of de banden nog in goede staat zijn, inspecteer op bijvoorbeeld schimmel, vuil en andere aanslag. Als de banden namelijk vuil zijn kan het zelfs de koppen van de camera beschadigen.

4. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is op Play te drukken op de camera, en zodra het afspelen begint druk je op de startknop van de video opname software. Als je alles goed hebt gedaan kun je de beelden voorbij zien komen in een klein scherm in de opname software. Als de band op het einde is gekomen klik je op Stop in de opname software en als alles goed is gegaan zul je in de door jou aangegeven folder een AVI, MPEG of MOV bestand vinden, afhankelijk van de door jou geselecteerde en gewenste output.

Veel succes!