[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Het gebeurt regelmatig dat je grote bestanden over het internet moet versturen naar familie, vrienden of collega’s. Het is dan echt knap vervelend als blijkt dat je bestand net te groot was voor de ontvangen partij, dit over het algemeen omdat de email partijen het niet toestaan bestanden groter dan een x-aantal Mb te verzenden en te ontvangen. Met een beetje geluk krijg je dan een melding van de email partij in de strekking van, de email is niet aangekomen bestandstype te groot of onjuist. Maar soms krijg je zelf helemaal geen bericht en ga je er dus vanuit dat bestand is aangekomen, wat dan dus niet het geval is. In de branche waar wij in werken heb je al snel met te grote bestanden te maken foto, film, video en audio bestanden zijn al snel groter dan 5Mb en dus problematisch geworden om te verzenden met een normale email client.

In de begin dagen van het internet was dit geen probleem, de verbinding op deze modems was zo langzaam dat mensen het niet eens probeerden te versturen middels een email. Wat je toen deed, je poste een floppy disk of harddrive met een normale post service. Maar nu we tegenwoordig steeds meer op DSL en kabel snelheid interneten, is de overdracht snelheid van de zendende en ontvangende partij terug gelopen van enkele dagen naar een paar uur, hier werd toen gretig gebruik van gemaakt, maar tegelijkertijd begonnen de ISP toen ook te knijpen op hun bandbreedte om deze trend een halt toe te roepen over hun verbindingen.

Om dit dan weer tegen te gaan zijn er diverse commerciële bedrijven opgericht met de specialisme om grote pakketen data te versturen over het internet. Één van de eerste grote file sharing sites had/heeft de naam Rapidshare, deze partij bestaat nog steeds en is nog steeds één van de grootste file hosting platforms om de wereld. Als het nodig is kunnen ze 3.000.000 up en downloads gelijktijdig aan. Hoe het werkt? Nou simpel, je geeft eerst aan welk bestand je wilt uploaden en dit geef je aan, zodra de upload gedaan is ontvang je een email met de download link op hun server. En deze link stuur je vervolgens op naar de mensen waarvan je wilt dat ze het data pakket ophalen. Data kan echt van alles zijn video, muziek, foto, film, documenten en ga zo maar door.

Na rapidshare zijn er vele andere partijen om gestaan om dezelfde soort diensten aan te bieden.Hieronder een overzicht met verschillende aanbieders, hun website url en ook een vermelding van hoeveel data je precies bij hun kunt verzenden. Deze partijen zijn uitermate handig om je foto en video materiaal mee te versturen naar familie en vrienden.

Naam Website URL Gratis upload limiet
File Up Yours http://fileupyours.com/ Unlimited
Send This File http://www.sendthisfile.com 2GB
Drop Send http://www.dropsend.com/ 2GB
Sizable Send http://www.sizablesend.com/ 2GB
Large Files ASAP http://www.largefilesasap.com/ 2GB
You Send It http://www.yousendit.com 1GB
Spread-It http://www.spread-it.com 500MB
Send Space http://www.sendspace.com/ 300MB
Big Upload http://www.bigupload.com 300MB
BonPoo http://app02.bonpoo.com/ 250MB
Rapidshare http://rapidshare.com 50MB