[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Heb je weleens een film gehad op je computer die je niet kon afspelen als gevolg van het ontbreken van de juiste codec dan is dit artikel echt iets voor jou.

Één van de meest gebruikte video containers in de hele wereld is het AVI formaat, veel mensen zetten hun video naar AVI om of naar andere populaire formaten zoals MPEG2 en MOV, vervolgens komen ze er achter dat ze het bestand niet kunnen afspelen in hun favoriete media-player. Als je Windows gebruikt dan krijg je hier standaard Windows Media PLayer. Één van de dingen bij digitale video die nogal eens verwarrend kunnen werken is het verschil tussen video-container en codes. Wat is eigenlijk het verschil tussen een video-container en een codes?

AVI is een normaal bestandsformaat, de extensie AVI definieert niet hoe de video daadwerkelijk is gemaakt en welke instructies de computer nodig heeft om het bestand de openen en te decoderen. AVI films zijn bijna altijd met een compressie die is gedaan/gemaakt door wat je noemt een encoder. De naam codex is feitelijk niets anders dan een afkorting van de woorden coder/decoder. Op het moment dat de AVI wordt gebakken wordt het gecodeerd in een bepaald formaat en methode wat ervoor zorgt dat je het bestand alleen nog kunt afspelen op een computer die ook dezelfde codes geïnstalleerd heeft.

Over het algemeen worden de computer die je vandaag de dag komt reeds geïnstalleerd met de meest voorkomende codecs, je zult dus zelf weleens gemerkt hebben dan sommige AVI formaten direct afgespeeld kunnen worden op je computer en andere niet. Dit zorgt ervoor dat je moet onderzoeken welke codes je nodig hebt om het bestand af te spelen.

Als je nu tijdens het lezen denkt dit wordt mij allemaal veel te ingewikkeld ik wil eigenlijk zo snel mogelijk mijn filmpje afspelen, stop dan met lezen en download VLC Media Player, deze player vinden wij persoonlijk verreweg de beste media-player in omloop het speelt namelijk direct 95% van alle video’s af die in omloop zijn.

Klik hier om naar de VLC player website te gaan

Voor de mensen die een uitdaging niet uit de weg gaan volgen hier wat instructies om het AVI bestand op je eigen media-player af te spelen. Wat je bijvoorbeeld kunt proberen is om een codec pack met de naam FFDShow te downloaden en te installeren op je computer, Dit is een open-source project wat zoveel inhoud dat het GRATIS is. FFDShow voegt extra ondersteuning toe aan je bestaande besturingssysteem voor de meest voorkomende video-compressie methoden en het biedt tevens nog andere leuke extra features zoals het ondertitelen van de films die je afspeelt.

Klik hier om naar de FFDShow website te gaan

Maar de meeste geavanceerde methode vinden wij persoonlijk om uit te zoeken op welke manier de video is gecomprimeerd om vervolgens exact de juiste codes te downloaden en te installeren. Dit doe je door het programma’s zoals AVIcodec, deze kan je o.a. downloaden via de website Afterdawn.

Klik hier om naar de Afterdawn website te gaan