[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Als je van plan bent om binnenkort je negatieven, dia’s of foto’s te scannen of te laten scannen, let dan vooral goed op het JPEG compressie niveau waarin je deze gaat inscannen. Als je geen flauw idee hebt waar ik het nu over heb, maak je dan geen zorgen, ik zal het in dit artikel uitleggen.

Wat je nu in ieder geval alvast moet weten, is dat de standaard instellingen van je scanner hoogst waarschijnlijk niet goed staan, hierdoor lever je aan kwaliteit in bij het scannen, en dit willen we natuurlijk koste wat kost voorkomen. Ik zal je daarom uitleggen waar je deze instellingen kunt wijzigen, zodat er geen verlies van kwaliteit meer plaats vindt.

Voordat ik begin met het uitleggen van het wijzigen van de JPEG compressie instellingen zijn er twee dingen die je moet weten van JPEG-beeldbestanden. Als je deze twee dingen begrijpt zal je pas in staat zijn op de kwaliteit van de JPEG scans te controleren.

1. Jpeg-bestanden zijn gecomprimeerd

Grafische ontwerpers en fotograven werken zelf het liefst met TIFF bestanden. TIFF bestanden zijn enorm, soms zelfs 500MB per bestand. De reden van deze grote is dat er veel digitale gegevens in het bestand zitten en hoe meer digitale gegevens des te meer er te bewerken en te manipuleren valt. Voor mensen zoals ik en u is dit bestandsformaat echter overbodig, wij doen niet aan beeld manipulatie en willen de bestanden gewoon op onze PC,- en computer bekijken of laten afdrukken in een fotoboek of canvas. Dan heb je meteen het grootste nadeel van TIFF te pakken, je kunt deze namelijk niet overal op bekijken.

Omdat de TIFF bestanden zo groot waren en voor 98% van het publiek overbodig bedacht iemand een manier om al deze nutteloze data te verwijderen. Dit moest dan gebeuren op een manier dat de kwaliteit van het beeld behouden bleef. De beste manier hiervoor is de JPEG compressie, hierdoor worden bestanden van 500MB opeens 5 MB en dit zonder verlies van kwaliteit. De industrie heeft ingespeeld op deze standaard en daardoor is dit nu de norm geworden op computers, tv, iphones en overige mobiele apparaten. De grootste reden is ruimte besparing, met TIFF bestanden is je HDD binnen no-time helemaal vol.

2. Bepaal zelf je gewenste JPEG compressie

Wanneer de scan is gedaan kun je aangeven met welke compressie de JPEG bestanden moeten worden opgeslagen, dit geldt voor foto’s, dia’s en negatieven. Een probleem van de meeste scanners is dat standaard de compressie te hoog staat, en hoe hoger de compressie hoe minder details je in het gescande beeld terug kan vinden. Het maakt dan ook echt niet uit met welke resolutie de bestanden zijn gescand, al is het gedaan op 4000 DPI, zodra er een compressie overheen gaat zal het aan kwaliteit en detail niveau inleveren.

3. Waar kan je de JPEG compressie aanpassen bij het scannen

Nu je bekend bent met de achterliggende gedachten van het comprimeren en ook weet waar je op moet letten is het tijd om de juiste compressie in te stellen op jouw scanner. Het verschilt echt per scanner waar je dit kunt doen, lees hiervoor nauwkeurig je handleiding. Op mijn machine heb ik een extra tab, waarom staat eigenschappen, bij de eigenschappen kan ik vervolgens de compressie in stellen op een schaal van 1 tot 10. Zodra je dit hebt ingesteld, verander deze instellingen dan niet meer. Tenzij je om wat voor reden dan ook je scanner hebt moeten terug zetten naar de fabrieksinstellingen. Mijn scanner stond standaard op 6 en deze heb ik vervolgens opgehoogd naar 10, het maakt mij niet uit als de bestanden dan wat groter zijn, ik wil het maximale resultaat eruit halen.

Een ander groot voordeel van de scanner die wij gebruiken is dat er automatische kleur herstel en correcties plaatsvinden en er zit op onze machines Digital ICE, dit zorgt ervoor dat krasjes en stofdeeltjes tijdens het scannen van de image soorten verwijdert. Deze opties zitten alleen op scanners van + Eur. 500,- per stuk.