[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Heb je jezelf weleens de vraag gesteld hoeveel foto’s er op een DVD passen? Hier kan je eenvoudig achter komen door een paar simpele rekenformules toe te passen. Door het toepassen van deze formules ben je er snel achter hoeveel dia’s, foto’s of negatieven erop een DVD passen. Dit is uitermate handig als je tijdens een groot scan-project wilt weten hoeveel DVD’s je nodig hebt voor het opslaan van je data. Bij het scannen van normale foto’s heb je niet meer dan 300-600dpi nodig, als je in een hogere resolutie gaat scannen is dit alleen maar overhead. Maar op het moment dat je dia’s of negatieven gaat scannen kan je zelfs scannen tot een resolutie van 4000dpi, allemaal in het voordeel van de kwaliteit van het gescande beeld.

Hoe hoger de resolutie van het scannen van de foto’s hoe meer schijfruimte je nodig hebt. Dit betekent dat een foto gescand met 4000dpi veel groter zal zijn dan een scan gedaan op 2000dpi. Dit is het belangrijkste gegeven om uit te kunnen rekenen hoeveel foto’s er op een DVD passen.

Bij een normale 35mm dia, gescand op een resolutie van 2000dpi heb je ongeveer 5mb per beeld nodig. Bij een scan van 4000dpi kan dit zelfs oplopen naar 12-15mb per gescande beeld. Analoge foto’s kunnen gescand worden op een veel lagere resolutie, namelijk 300dpi, een scan zal dan niet meer dan 2mb ruimte beslag nemen.

Omdat er op een single-layer DVD ongeveer 4.7Gb aan data past, kunnen er dus ongeveer 2000 foto’s op gescand op een resolutie van 300-600dpi. Van de dia’s en negatieven gescand op een resolutie van 4000dpi kunnen er ongeveer 900 afbeeldingen op een DVD.