[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Nadat je foto’s, dia’s en negatieven in hoge kwaliteit zijn gescand, wil je toch ook soms je foto’s online delen met je vrienden. Je doet er dan verstandig aan om een compressie op de bestanden te plaatsen, helemaal op het internet, er zijn namelijk veel hosting providers die bestanden uploaden tot een bepaald limiet toelaten en niet verder. Gelukkig hebben veel online diensten zoals facebook een reeds ingebouwde compressie tijdens het uploaden, maar er zijn echt nog steeds providers die er moeilijk over doen en tijdens het uploaden vragen om de grootte van het bestand aan te passen, omdat ze het anders niet accepteren. Om deze reden behandelen wij hieronder twee methodes voor het aanpassen van de bestandsgrootte op een foto.

Je zit dus in een situatie dat de website waar je jouw bestand wilt uploaden weigert om dit te doen vanwege de bestandsgrootte. Er zit niets anders op dat de mouwen op te stroken en dit zelf te doen, want ook al zou de betreffende hosting het wel toelaten en dan vervolgens geen compressie toepassen dan zit je alsnog met een probleem, dat de bestanden veel te groot zijn en het een eeuwigheid duurt alvorens jouw image is ingeladen op het web. Het is natuurlijk totaal overbodig om een foto op een server te zetten met een kwaliteit die 2000% groter is dan het grootste beeldscherm in omloop. Het zelfde probleem zul je ervaren als je deze foto’s per email wil verzenden, de meeste email cliënten accepteren een maximale verzendgrootte van 5Mb. Dan kan je sturen wat je wil, maar je blijft een reactie terug krijgen van de mailserver dat het verzenden van jouw email mislukt is.

Je foto’s optimaliseren van het web is echt niet moeilijk, je hebt alleen een programma nodig die dit ‘Out of thé Box’ biedt. Een programma die hier uitermate geschikt voor is is Photoshop. Het enige dat je daarin hoeft te doen is het bestand openen, selecteer dan in het tab-menu Image->Image Size of maak gebruik van de keyboard shortcut ALT+Ctrl+I (windows). Als je van één van beide opties gebruik hebt gemaakt opent zich een nieuw venster, in dit venster kan je de foto nieuwe dimensies meegeven en hoef je de foto enkel nog opnieuw op te slaan.

Als je geen Photoshop hebt of als je niet het budget hebt voor de aanschaf van een kwalitatief hoogwaardig programma als Photoshop dan zijn er gratis online tools die je kunt gebruiken. Één van deze programma’s zullen wij hieronder vermelden, met dit programma kun je zelfs nog leuke effecten toepassen op de foto.

Picresize.com
PicResize is super eenvoudig in gebruik, selecteer gewoon een foto op je computer en klik vervolgens op continu. In het daarop volgende scherm krijg je de opties om effecten toe te passen op je foto of om je foto verder te verkleinen.

Ga naar PicResize.com te gaan