[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Je kent het wel, er is een verjaardag, jubileum, bruiloft of een ander evenement en ze hebben jou gevraagd een foto compilatie te maken. Nu scheelt het dat de betreffende persoon nog niet zo heel lang geleden al zijn foto’s, dia’s en negatieven heeft laten digitaliseren. Je krijgt alle foto’s dus netjes op een DVD of Harddisk aangeleverd. Maar dan begint het uitzoek werk, uit alle foto’s moet jij de meest aansprekende vinden, met daarop vanzelfsprekend de persoon in kwestie in het middelpunt. Echter zijn er heel veel foto’s waar de betreffende persoon heel leuk op staat, maar is er ook heel veel beeld op de foto’s die alleen maar afleiden van waar je de aandacht op wil vestigen.

De oplossing hiervoor is om de images te croppen, tegenwoordig iets dat al standaard in heel veel apps zit, zoals bijvoorbeeld het nu populaire Instagram. En voor mensen die met programma’s als photoshop werken is croppen ook niets nieuws onder de zon. Maar als je geen photoshop hebt wil je liever geen geld uitgeven aan software en wil je het liefst ook meteen met alle door jouw geselecteerde foto’s aan de slag gaan. JPEGCrops is een stukje Windows PC software die dan uitkomst biedt.
Klik hier om JPEGCrops te downloaded

Batch cropping
Dit houdt zoveel in als meerdere images tegelijk aanpassen, het programma dat je zojuist heb gedownload en ge├»nstalleerd kan dit prima. Zorg ervoor dat alle images waar je iets van wil uitknippen in een map staan. Zorg ook voor een output folder, dit is een folder waar zometeen je ge-cropte image in komen te staan. Start nu het het programma op. Als het goed is zie je links onder een knop met de optie om bestanden toe te voegen, klik op deze knop. Er opent zich nu een nieuw venster, zoek in dit venster de map met daarin alle foto’s die je aan gaat passen. Als je in de map bent selecteer alle foto’s, dit doe je door met je muis over al deze foto’s heen te slepen terwijl je jouw linker muisknop ingedrukt houdt, of door 1 foto aan te klikken en vervolgens op je toetsenbord op Ctrl + A te klikken. Zodra alle foto’s zijn geselecteerd klik je op de knop Open. Het programma opent nu alle images, zie hieronder een foto met hoe dit er mogelijk uitziet op je computer.

Over elke foto ligt er een wit frame met daarin kleine witte vierkantjes, door op deze kleine witte vierkantjes te klikken met je linker muisknop en deze ingedrukt te houden, kun je beginnen met het verkleinen en positioneren van het beeld dat je uiteindelijk nog over wil houden. Dit gebeurt allemaal terwijl de aspect ratio gerespecteerd blijft. Onder andere deze aspect ratio maar ook andere instellingen kun je wijzigen. Hieronder volgen enkele screenshots met daarin instellingen die je kan wijzigen. Het zou onnodig zijn om deze hier allemaal te behandelen. Speel er zelf wat mee en deel je bevindingen hier online met ons.