super8 formaat

Verschil 8mm en Super8 film

Als je vluchtig naar de films kijkt en je geeft het niet al te veel aandacht dan zullen de verschillen je niet opvallen. Je kunt dan ook onmogelijk weten met welk type film je te maken hebt. Het gebeurt regelmatig dat mensen beide type film in hun bezit hebben. Gelukkig kun je bij nader inzien toch het onderscheid maken en wij helpen je graag hiermee.

Wij stellen voor om je films erbij te pakken terwijl je dit artikel rustig doorleest.

 

 

 

super8 formaat

 

Perforatie

Zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding heeft de super8 film een smalle perforatie en zijn ze, ten opzichte van het frame, gecentreerd. De perforatie bij de standaard 8mm film staan niet gecentreerd maar tussen de frames in.

Verder zal je opvallen dat de perforatie 50% groter is dan bij de super8 films. Super8 was bedoelt als update van de normaal 8mm film. De beelden zijn scherper en ook het frame is groter.

Je ziet daarom vaak dat mensen ooit begonnen waren met het schieten van 8mm film, maar halverwege de jaren 70 de overstap maakten naar super8 film.

 

 

8mm formaat

 

Inloopfilm

Als je films zijn opgeslagen in plastic of metalen omhulsels en er zit voor de film een stukje witte inloopfilm, dan kun je hieraan al herkennen met welk type film je te maken hebt. Het verschil tussen het inloopstuk en de echte film is dat er op het inloopstuk geen film frames staan. Echter kun je wel reeds hieraan herkennen met welke film type je te maken hebt.

Let zoals eerder omschreven gewoon goed op de perforatie, zie hiervoor tevens de afbeeldingen toegevoegd aan dit artikel.

Als je nog steeds vragen hebt neem dan gerust contact met ons op, wij hebben zeer ervaren operators die op al jouw vragen een antwoord hebben.