Start van de super8 geschiedenis

Gelanceerd in 1965, op moment van schrijven alweer 48 jaar oud, is Super8 film nog steeds populair. De Super8 film is een doorontwikkeling van het ‘double’ of ‘regular’ 8mm filmformaat.
De filmcartridges gebruikt voor Super8 film bevatten ongeveer 3600 frames, in totaal ongeveer 15 meter film. Hoewel dit veel lijkt, kwam dit in professionele film uit op ongeveer tweeënhalve minuut film. Niet vergelijkbaar met moderne systemen.

De strijd om met een populair systeem op de markt te komen is bij alle (nieuwe) technologieën heftig. Sommige systemen halen het – bijvoorbeeld VHS, andere niet – bijvoorbeeld Video 2000. Kodak was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het meest populaire Super8 systeem. Dit is mede afhankelijk van het gebruiksgemak.

Daarnaast is een product afhankelijk van twee hoofdmarkten: de consument en de professionele gebruiker.
Deze twee groepen kunnen elkaar beïnvloeden, zodat er een gebruikerscultuur ontstaat.
Super8 werd door professionals gebruikt voor het filmen van muziekvideo’s, reclame en andere filmprojecten.

Stil

De Super8 film kreeg pas in 1973 de mogelijkheid om geluid op te nemen. Een magnetische soundtrack werd toegevoegd op de film. Dit bracht meteen een probleem met zich mee. De cartridges waren groter, om ruimte te geven aan de geluidskop. Daarnaast was er een langer filmtraject nodig, zodat de geluidsopname pas startte wanneer de filmsnelheid optimaal was.

Snel

Hoe lang duurt het laden van een CD of DVD in een speler? Vast langer dan 2 seconden.
Zo lang duurt het namelijk om een Super8 filmcassette te laden in een camera. Hoewel de techniek al ouder is, is het idee achter het systeem modern. Zonder de film aan te raken, of over spoelen te plaatsen kan er gefilmd worden.

Sneller is beter? Niet altijd. Super8 is niet alleen in staat om ‘gewoon’ te filmen, maar kan ook de tegenwoordig populaire Stop-Motion-techniek toepassen. Dit komt door de mogelijkheid om op niet-standaard framerate’s te filmen. Probeer dat maar eens met je moderne filmcamera. Door langzaam te filmen, ontstaat een effect van losse beelden achter elkaar.

Slot van de super8 geschiedenis?

Zoals gezegd wordt Super8 film nog steeds gebruikt. Toch zijn er al meerdere productieprocessen gestaakt. Kodak produceert vanwege milieuvervuiling geen film met geluid meer; de lijm die gebruikt werd om de soundtrack te bevestigen was schadelijk.

Consumenten stapten met de komst van VHS massaal over. De techniek was eenvoudiger en er konden meer filmminuten op een enkele videoband. Ook de grote beschikbaarheid van Camcorders, Videorecorders en de komst van videotheken hadden hier invloed op.
Toch was Super8 hier opnieuw een voorloper. Verschillende films, waaronder veel stille films van onder andere Charlie Chaplin, waren beschikbaar voor thuisprojectie.
Spoelen van 60 of 120 meter werden verkocht aan de consument; een delicaat product met een flinke opslagruimte.

De huidige gebruikscultuur van Super8 is vooral te vinden bij filmfestivals en onafhankelijke filmproducenten. In Nederland kom je Super8 tegen op bijvoorbeeld IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam), Shoot Me Film & Music Festival in Den Haag maar ook bij filmgroepen.

Super8 is zeker geen vervlogen product!