Smalfilm met geluid

Wist je dat er ook geluid op smalfilm kan zitten? Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat je de uitzondering op de regel hebt. Het is waarschijnlijk lang geleden dat je de films hebt gemaakt en hebt bekeken, misschien zelfs zo lang dat je niet meer weet of er geluid op de films aanwezig is. Het kan ook zo zijn dat je de films niet zelf hebt gemaakt en je dus ook niet kunt weten of er wel of geen geluid op de films aanwezig is. Dit is echter geen enkel probleem, je kunt snel zien of er een geluidsspoor op de film zit.

Zeldzaam

Films met geluid zijn zeldzaam, geluid moest namelijk achteraf toegevoegd worden. In het geval van super 8 films moest je een speciale camera hebben, deze zijn in de begin jaren ’80 op de markt gekomen en waren vele malen duurder dan de camera’s zonder geluid.

Er zijn twee typen geluid die op de film aanwezig kunnen zijn, namelijk magnetisch of optisch geluid.
In de meeste gevallen wordt het geluid opgenomen op een bruine/koperen strip die over de gehele film mee loopt. Afhankelijk van het type film loopt dit onder de perforatie of aan de overzijde van de perforatie. Op deze manier kunnen projectoren voorzien van een audio kop het geluid synchroon afspelen tijdens het projecteren van de films.

Het gebeurde ook wel eens dat geluid achteraf onder de film werd gemonteerd. Dit vergt echter vakmanschap en komt om die reden ook nauwelijks voor. Bij media- en televisiebedrijven gebeurde dit echter wel, hier werd regelmatig gebruik gemaakt van voice-over tijdens het afspelen.

Herkennen

Om te weten of jouw films audio hebben dien je eerst vast te stellen met wat voor soort film je te maken hebt: 8mm, normaal8, super8 of 16mm.
Het verschil tussen 8mm en 16mm film kun je snel vast stellen door de breedte van de film op te meten. Als je te maken hebt met 8mm film dan kan je door het lezen van dit artikel vaststellen of je te maken hebt met super8, of normale 8mm films.

Als je normaal 8mm film hebt dan is de kans heel erg klein dat er audio op de film staat. Om dit vast te stellen hoef je enkel te zoeken naar een magnetische strip die parallel aan en naast de perforatie loopt.

8mm-film-geluid

Ook bij super8 films komt het sporadisch voor dat er audio op de films staat, maar dit komt wel vaker voor dan bij normaal 8mm films. Om hier achter te komen dien je de film van dichtbij te bekijken. Zoek naar een bruin/koper uitziende streep aan de onderkant van de filmstrook, tegenover de perforaties.

super8-film-geluid

Bij 16mm films kan het geluid zowel optisch als magnetisch op de film aanwezig zijn. Daar moet wel bij gezegd worden dat het meest voorkomend optisch geluid is. Dit kan je ook snel zien want bij optisch geluid zie je een transparante streep met daarin golvende audio bewegingen visueel zichtbaar.

16mm-film-geluid

Hier zie je een 16mm film strip met optisch geluid van dichtbij, aan de rechterkant van de film zie je duidelijk de optische audio streep.

16mm-film-optisch-geluid

Op dit moment zetten wij geen film met audio over. De film kunnen wij uitstekend digitaliseren, maar de audio laten wij ongemoeid.
Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust en neem contact met ons op.