[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Om je super8 films in een zo hoog mogelijke kwaliteit op een dvd te krijgen kan het geen kwaad om je films schoon te maken. Als je dit niet doet en je films hebben bijvoorbeeld 30 jaar lang in een doos op zolder gelegen dan kan het zomaar zo zijn dat de films donkerder zijn geworden of korreliger en dat haalt het plezier van het kijken van je film toch wat weg. Om goed en snel je 8mm films schoon te maken, heb je reminders nodig die je met de hand kunt bedienen. Deze kan je bijvoorbeeld monteren aan je werkbank of bureau. Naar de winders heb je ook een extra 8mm spoel nodig. Op de onderstaande foto ze je een paar typische hand winders. Als je een ‘echte’ handyman bent dan kan je het natuurlijk zelf ook maken met wat onderdelen die in je schuur liggen.

Het enige materiaal dat je nodig hebt om je films schoon te maken, is enkel laag katoen dat je gewoon op de markt kunt aanschaffen en een goede 8mm film oplossing, wij adviseren antistat filmcleaner, de reden waarom we deze adviseren heeft te maken met de snelle droogtijd. Schoonmaak middel zoals film renew doet er veel langer over om op de droger. Let op deze schoonmaakmiddelen dienen niet voor het conserveren van de 8mm film, daar heb je weer andere spullen voor en dit zullen we een keer behandelen in een ander topic. Voor het aanschaffen van filmspoelen en andere handige super8 tools verwijzen we je door naar onze leverancier urbanskifilm. De website ziet er wel heel erg 2001 uit, maar je kan er van op aan dat ze hun spullen leveren.

Ok dat is dat, als het goed is staat alles nu klaar om te beginnen aan het schoonmaken van je super8 films.

 1. plaats je film op de rechter hand winder en zorg ervoor dat de perforaties van de film zich aan jouw kant bevinden.
 2. gebruik een klein beetje van je schoonmaak op het katoen
 3. vouw het katoen om de film in en klein zachtjes met je vingers
 4. plaats nu de film op je linker winder en zorg voor een rustige overdracht van de film van rechts naar links
 5. vervang regelmatig je katoen, want er zal veel vuil op achterblijven en dit willen we niet op een andere plaats terug
 6. zodra alle film op de linker spoel zit kan je de film terug draaien naar de rechter spoel
 7. plaats de super8 film in een afsluitbare plastic zak waar geen stof en haren bij kunnen komen

[custom_frame_right shadow=”on”][/custom_frame_right] Tijdens het schoonmaken kan het gebeuren dat de lassen van je film afbreken en je dus opnieuw een las moet maken. Wij doen dit met splicing tape en hebben hier een speciale splicing apparaat voor. Als je eerdere ervaring hebt met super 8 en 8mm films dat klinkt dit je waarschijnlijk bekent in je oren. Deze klus moet je precies doen, als je niet goed plakt kan immers je film even scheef in de projector komen met alle gevolgen van dien.

Het je er eerdere ervaring mee en heb je de spullen liggen dan volgen hier de instructies.

 1. plaats de film in de splitser met de perforaties aan jouw kant en plaats deze in de daarvoor bestemde pinnen
 2. doe de linker en rechter arm van het splice apparaat omhoog en plaats de tape in de machine
 3. zodra alles goed ligt kan je de armen naar beneden doen, knip vervolgens het restant film weg
 4. als het goed is moet je nu een goede las hebben gemaakt die ook recht door de projector zal lopen

Al met al is het allemaal best een klus om de super8 en 8mm films goed schoon te krijgen en in een juiste volgorde op een spoel. Heb je hier geen tijd, zin of ervaring mee dan kunnen wij dit natuurlijk ook voor je doen. Geen aan op het opdracht formulier dat je gebruik wenst te maken van onze schoonmaak service en het komt helemaal goed.