[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Oude films overzetten naar digitaal formaat zoals bijvoorbeeld: 8mm, 16mm of super8 zullen er aan bijdragen dat de films voor onbepaalde tijd nieuw leven krijgen voor toekomstige generaties. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat jouw kinderen nog beelden te zien krijgen van hun opa en oma en wat te denken van je achter kleinkinderen. Zodra de beelden eenmaal overgezet zijn gaat er een hele nieuwe wereld open, je kunt opeens je beelden gaan bewerken en manipuleren. Daarom is een van de belangrijkste vragen om over na te denken, wil ik de beelden op een DVD of misschien toch ook wel op een harde schijf?

Er zijn 3 opties die je kunt overwegen, wij zullen deze hieronder behandelen.

1. De eerste en de meest eenvoudige manier is om gewoon alle films achter één volgens op een DVD te plaatsen. Wij kunnen er bijvoorbeeld een een leuk achtergrond muziekje aan toevoegen. Dit is tevens ook verreweg de goedkoopste optie. U bent dan echter zelf wel verantwoordelijk voor het aanbrengen van een chronologische volgorde op de 8mm en super8 filmspoelen, zodat wij duidelijk kunnen zien met welke filmspoel wij moeten beginnen en met welke wij moeten eindigen. Dit kan je doen door met een zwarte stift de 8mm filmspoelen op te nummerren als volgt: (# 1, # 2, # 3, etc.). Als dit niet gebeurt dan kunnen wij onmogelijk zien met welke film wij moeten beginnen, en om die reden gebeurt het steeds vaker dat mensen er voor kiezen om zelf hun films te monteren.

2. De tweede optie om om de beelden op een externe harde schrijf te laten plaatsen. De meeste klanten geven de voorkeur om het bewerken door één van onze medewerkers te laten doen, die hebben namelijk veel meer ervaring en op die manier weet je zeker dat je een professionele uitkomst hebt. Tijdens het bewerken kijken wij samen met de klant naar de juiste volgorde en dan kunnen er ook nog voice-overs, muziek of titels worden aangebracht op de film. Veel mensen steken veel op van zo een dagje meekijken als hun product wordt bewerkt en in elkaar wordt gezet.

3. En dan is er natuurlijk altijd nog de optie dat wij de bestanden op een harde schijf plaatsen en deze meegeven zodat je vervolgens zelf thuis aan de slag kunt gaan met je favoriete video-edit programma.

Opmerking over het plaatsen op een harde schijf:
Zorg ervoor dat deze is geformatteerd als NTSF, hierdoor kan je de bestanden helaas alleen verplaatsen naar een PC en niet naar een Mac, maar het alternatief is de schijf te formatteren als FAT-32, maar dan kunnen bestanden groter dan 4Gb (20 minuten) niet op de schijf geplaatst worden.

Video editing software:
Mac gebruikers kunnen gebruik maken van I-movie, helemaal als je een beginnen bent is dit een ideaal programma.
Pc gebruikers raden wij aan om gebruik te maken van Windows Live Moviemaker of een versie van Pinnacle, pinnacle kun je voor een relatief lage prijs bijvoorbeeld via bol.com aanschaffen, hier: http://www.bol.com/nl/s/computer/zoekresultaten/N/3134/Ntk/computer_all/… . Wij vinden persoonlijk dit programma het meest stabiel in het beginner en amateur segment.

Dit zijn de meest voorkomende type bestanden

AVI (Audio Video Interleave) – Dit is het bestandsformaat dat je film wordt als het door ons wordt omgezet en zo krijgt je het dus terug op je harde schijf.
VOB (DVD-Video Object) – Dit is de container dit je terug kunt vinden op de DVD die je afspeelt in je DVD speler, de codering hiervan is vergelijkbaar met MPEG2, omdat er een compressie op ede bestanden zit is dit niet de beste optie voor het bewerken van je 8mm film beelden.
MOV (QuickTime video) – Dit is het meest voorkomende bestanden voor het bewerken in Mac/Apple computers. Als je een Mac gebruiker bent en zelf niet eerst de bestanden wilt converteren dan kan dit bij ons worden aangegeven, wij kunnen de AVI bestanden dan overzetten naar MOV.
WMV (Windows Media Video) – Dit is een verzamelnaam van een set video indelingen gemaakt door Microsoft, het programma Windows Movie Maker exporteert zijn bestanden altijd en alleen naar dit formaat en dit is dan ook meteen de grootste reden waarom wij dieren afraden om te werken met Windows Live Movie Maker.