Video2000 naar DVD of Harddisk
Bewaar al je herinneringen
Bel ons: 075 7100 157

Video2000 naar DVD of Harddisk

Mijn videobanden overzetten naar DVD of Harddisk?

Hoeveel minuten video gaan er op een DVD?

Wat voor kwaliteit kan ik verwachten?

Zelf doen of door ons je videobanden over laten zetten op DVD?

Ik wil mijn bestanden op een harddisk, doen jullie dit ook?

Rekenen jullie kosten voor lege videobanden?

Knippen jullie overbodig videomateriaal weg?

Combineren jullie ook videobanden?

Over het Video 2000 systeem van Philips

Na veel geld en tijd te hebben geïnvesteerd was het in 1979 eindelijk zover, Philips kwam de markt op het video2000 systeem, ook wel bekend als VCC. Het was achteraf gezien een te late poging om de concurrentie aan te gaan met VHS en Betamax. Een video2000 recorder was toen in aanschaf duurder, maar Philips dacht met de volgende punten te kunnen scoren bij de eindgebruiker:

  1. Een band die je kon draaien, net als een cassetteband, hierdoor tot wel 4 uur beeld
  2. Een zoekfunctie op de band (niet met tijd, maar een nogal vreemde onlogische teller)
  3. Een moderne look & feel, ales net even wat compacter dan de concurrent
  4. Een hogere beeldresolutie + automatische beeldcorrectie

Waarom video2000 geen succes is geworden

Het video2000 systeem (VCC) is 4 jaar na VHS en Betamax op de markt gekomen, hierdoor hadden ze een achterstand die niet meer in te lopen was. De videotheken lagen inmiddels vol met Betamax en VHS banden en het was te duur voor de videotheken om ook nog eens een derde systeem op de planken te plaatsen. Voor een populaire film moest een videotheek toen der tijd ongeveer Eur. 120,- betalen om deze te exploiteren, om de betreffende film dus aan te bieden op 3 systemen zou je dus Eur. 360,- kwijt zijn per titel. Wat Philips probeerde om alsnog een aandeel te bemachtigen was de techniek vrijgeven, partijen zoals Grundig, B&O en Aristona hebben toen ook VCC systemen om de markt gebracht.

Overzicht van alle modellen en het jaar waarin ze zijn uitgebracht:

Uitgebracht in Type machine
1979 V2000 en de VR2020
1980 VR2021 en de VR2022
1981 VR2023 en VR2024
1982 VR2324 en VR2334
1983 VR2350 en VR2414
1984 VR2840

De techniek die Philips gebruikte

Het VCC systeem was zeer vooruitstrevend, er was bijvoorbeeld geen tracking knop aanwezig op de recorder. Een tracking knop had als doel op de videospoor uit te lezen en deze zodanig te corrigeren. Verschillen op de aanspoor kunnen bijvoorbeeld optreden door de bewaaromstandigheid, maar ook het soort machine dat wordt gebruikt voor het afspelen. Er zaten op de drum 2 koppen gemonteerd op keramische elementen, deze elementen konden d.m.v. verticale bewegingen enkele micrometers bewegen indoen nodig. Door dit te kopellen aan een koppen-versterker werd automatisch het beste signaal gezocht. Deze techniek heeft alsnog veel mensen over de streep getrokken om de machine aan te schaffen, niet meer afstellen met de hand maar volledig automatisch was uniek toen der tijd.

Een nadeel van al die nieuwe technieken is natuurlijk dat je ook sneller een storing hebt, hiervoor hadden ze op de eerste serie van V2000 een reset knop aangebracht, die als het ware weer alles terugzette naar fabrieksinstellingen. Deze machine was dan wel wat traag, langzaam bij het spoelen en ook nogal wat lawaaierig, maar mechanische storingen waren zeldzaam. Elektronische storingen waren daarentegen niet zeldzaam, de videorecorder nu nog laten repareren is de moeite niet waard.

Kwaliteit van de opnames

De video2000 banden waren in beeldkwaliteit niet minder dan de concurrentie, echter was het opnemen in Long Play stand absoluut af te raden, de beelden werden hierdoor veel slechter in kwaliteit, verder zijn de VCC banden op lange termijn toch ook iets kwetsbaarder gebleken dan banden van VHS en Betemax. Dit heeft te maken met de videosporen die dichter op elkaar liggen en dit zie je met name terug in de scherpte en kleurintensiteit.

Laatste berichten

Over ons

De diversiteit van bronnen, en de eindeloze mogelijkheden die je hebt met het resultaat op dvd of harddisk, maakt dat wij zelf ook elke dag nieuwe dingen leren.

Lees verder

Contact

Bel ons:
075 7100 157
Maandag tot en met vrijdag
van 10:00 tot 16:00 uur

Of gebruik het online contactformulier op de site.
We beantwoorden graag je vragen.