Bewaar al je herinneringen
Bel ons: 075 7100 157

verschil tussen NTSC en PAL

PAL en NTSC – de verschillen

Stel je hebt familie in het buitenland, of misschien heb je ooit een videoband cadeau gekregen uit Amerika of Azië. Dan kan het zomaar zo zijn dat deze band niet afspeelt in je videosysteem. Of je koopt een camera tijdens je vakantie in het buitenland. Om er vervolgens achter te komen dat het aangekochte product niet compatible is met de standaarden die in Europa gebruikt worden. Dit wordt veroorzaakt doordat er in verschillende regio’s verschillende normen zijn.

Normen

Een norm is een formele specificatie, ook wel standaard genoemd.
In Europa en Australië en sommige Aziatische landen wordt gebruik gemaakt van de PAL-norm (Phase Alternating Line). In Amerika maken ze gebruik van de NTSC-norm (National Television Standards Committee).
Wat gebeurd er als je een NTSC band in een PAL apparaat stopt? Zwarte en witte balken en een vaag beeld met vreemde en rare geluiden. In eerste instantie zou je denken dat de videoband is beschadigd, maar dit is niet het geval.

Vakantie

Als je weleens in een niet Europees land op vakantie of zakenreis bent geweest, dan kan je je misschien nog wel herinneren dat de apparatuur er daar net even wat anders uitzag.
Een groot verschil is bijvoorbeeld de Amerikaanse apparatuur, die werkt met een 60Hz-voeding. De gebruikte beeldsnelheid (frames per seconde) van NTSC is 30 frames per seconde en 30 afwisselende lijnen. De PAL-norm daarentegen werkt op een voeding van 50Hz, en geeft het beeld weer met een snelheid van 25 frames per seconde en met 25 afwisselende lijnen.

Lastig of grappig?

Het verschil in beeldsnelheid is de reden dat het omzetten van NTSC naar PAL en vice versa best wel lastig is.
De uitkomst van dit proces levert soms een niet bedoelt grappig resultaat op.

Wanneer je PAL omzet naar NTSC moeten 5 frames per seconden worden toegevoegd om te compenseren voor de 5 frames die ontbreken.
Als dit kunstmatig worden aangevuld krijg je een schokkerig videobeeld en bemerk je een licht toelopende snelheid van het beeld.

Als je NTSC omzet naar PAL vindt het omgekeerde plaats: je moet dan namelijk 5 frames per seconde verwijderen uit de opname, hierdoor krijg je een onnatuurlijk langzaam lopend beeld tijdens het afspelen.

Beeldlijnen

Het laatste verschil dat ik graag wil noemen tussen PAL en NTSC is de resolutie die wordt gebruikt. PAl speelt af met 625 beeldlijnen en NTSC gebruikt er 525. Met meer beeldlijnen krijg je meer video-informatie op het scherm. PAL heeft dus een betere beeldkwaliteit ten opzichte van NTSC. Wanneer een NTSC videoband is omgezet naar PAL, zie je vaak zwarte balken om het gebrek aan beeldlijnen te compenseren.

Ik hoop dat dit bericht je wat meer inzicht heeft gegeven over de verschillende normen PAL en NTSC.

7 Reacties
 1. Beste,

  Ik heb laatst mijn PAL flatscreen naar familie in de Filipijnen gestuurd. Nu blijken ze daar dus het NTSC systeem te hebben. Nu staat daar een prachtige tv stof te verzamelen :(( En dat was dus absoluut niet de bedoeling.

  Nu heb ik een aantal vragen.
  1- bestaat er een converter die het systeem geschikt maakt voor NTSC? Zo ja, welke raad u aan?
  2- Zou het probleem opgelost zijn als ze een TV kabel abonnement nemen?
  3- Of kan het op een andere manier worden opgelost?

  Ik zou dolblij zijn met uw antwoord! (en mijn familie ook)

  Mvg

 2. Kun je DVD’s met NTSC in NL afspelen?

 3. Beste AGI,

  Dat hangt af van je dvd-speler en je tv.

  Controleer of je dvd-speler en televisie NTSC ondersteunen.

  Daarnaast is het mogelijk dat de dvd’s een andere regiocode hebben.
  Die kan je opnieuw instellen, maar daar zit mogelijk een max aan voor het aantal keren dat het kan. (je kan de regiocode kraken).

  dit artikel kan ook nog handig zijn:
  http://www.michaeldvd.com.au/Articles/PALvsNTSC/PALvsNTSC.asp

  Hoop dat dit helpt.

 4. Fijne info.
  Nu nog even de DT-fouten uit uw tekst en ik kan het, met correcte bronverwijzing, gebruiken in mijn lessen.

  • Gaan we doen.

   Leuk dat je dit wilt gebruiken.

 5. geachte mensen,
  ik wil een camera systeem aanschaven van 4 a 5 cameras met een reciver en bekabeling.
  nou word ik gevraagd door de website wil ik PAL of NTSC wat zouden jullie mijn advieseren en aanraden het is bedoelt om zo binnen en buiten te cameras laten hangen.

Laatste berichten

Over ons

De diversiteit van bronnen, en de eindeloze mogelijkheden die je hebt met het resultaat op dvd of harddisk, maakt dat wij zelf ook elke dag nieuwe dingen leren.

Lees verder

Contact

Bel ons:
075 7100 157
Maandag tot en met vrijdag
van 10:00 tot 16:00 uur

Of gebruik het online contactformulier op de site.
We beantwoorden graag je vragen.