Kleinbeeld dia digitaliseren
De bekendste dia voor consumenten is de kleinbeeld dia. Deze geraamde dia’s werden vaak geprojecteerd op een wit scherm. Als je over een digitaal exemplaar wilt beschikken, om te delen of te archiveren, kan je deze bij ons laten scannen. De raampjes van de dia’s kunnen uit glas, karton of plastic bestaan.
Als je de dia’s in een magazijn aanlevert zorg er dan voor dat de beelden ondersteboven in het magazijn zitten. Alles moet als het ware op de kop staan. Verder is het belangrijk dat de voorkant (zichtzijde) van het beeld aan de achterkant van het frame zit. Zet voor de zekerheid op de eerste dia van het magazijn even een zwart puntje met een stift, dan weten wij 100% zeker hoe we het magazijn in de scanner kunnen plaatsen. Wij lopen de beelden achteraf na om te roteren indien nodig. Wat wij niet doe is gespiegelde beelden achteraf omdraaien. Een garage dat voor een huis bijvoorbeeld links hoort te staan maar op de scan rechts staat kun je zelf nog wel omdraaien in bijvoorbeeld paint of photoshop. Maar voor ons is dit onbegonnen werk, wij kunnen onmogelijk weten of de garage links of rechts naast het huis staat in het echt. Daarom is het belangrijk dat je de dia’s op een juiste manier aanlevert. Er zijn wel trucjes om te herkennen wat de voorkant (zichtzijde) van een dia is. Deze is vaak net even wat glanzende dan de achterkant, maar dit is ook weer niet altijd het geval. Houd ons blog in de gaten hierin hebben wij regelmatig tips voor foto,- en video bewerkingen.
dia digitaliseren als JPEG
Inscannen als JPEG heeft als voordeel dat je de bestanden nagenoeg overal op kunt bekijken. Het maakt niet uit of het op een computer, I-pad, smartphone of DVD-speler is. Een ander groot voordeel is dat de meeste website bij het foto uploaden wel JPEG toestaan en niet TIFF dit omdat TIFF bestanden teveel ruimte in beslag nemen. Als je de dia scans gaat gebruiken om op een computer te laten zien of altijd en overal voor van alles en nog wat wilt gebruiken dan adviseren wij het formaat JPG. Dit is ook het standaard formaat waarin wij scannen als er niets wordt aangegeven.
dia digitaliseren als TIFF
Inscannen als TIFF heeft als groot voordeel dat het bestandsformaat dan “lossless” is. Dit houdt in dat er geen enkele compressie op het bestand zit in tegenstelling tot JPEG hier zit namelijk wel een compressie op die je kunt instellen op een schaal van 1 tot 12. Als je voornemens bent de image vaak te openen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of een andere grafisch programma dan is het raadsaam om de dia’s te laten digitaliseren als TIFF op die manier gaat de kwaliteit niet achteruit naarmate je de image steeds vaker opent om te bewerken.
Je leest hier wel dat je jouw dia’s kunt digitaliseren in verschillende resoluties beginnend bij 300dpi maar wat is nu eigenlijk de bete resolutie voor jou en waat staat DPI uberhaubt voor? DPI zijn het aantal puntjes per inch, een inch zegt ons natuurlijk heel weinig maar dat is 2.54 cm. Dus als we het hebben over 300 DPI dan gaat het om 300 puntjes op een oppervlakte van 2.54 cm. Je kunt je voorstellen dat hoe dichter deze puntjes bij elkaar staan hoe scherper de foto wordt en hoe groter je de foto kunt printen of vertonen op een scherm met minder verlies van kwaliteit.